Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko vrea sa transforme Insula Serpilor, care face obiectul unui litigiu intre Romania si Ucraina la Curtea Internationala de Justitie de la Haga inca din 2004, in zona off-shore (teritoriu in care sunt valabile privilegii fiscale, investitionale si de alta natura), transmit marti agentiile de presa de la Kiev, citand serviciul de presa al presedintiei de la Kiev.

Potrivit serviciului de presa citat de Segodnia, presedintele Ucrainei a emis un decret privind dezvoltarea sud-vestului regiunii Odesa, document in care se prevede crearea unei zone economice speciale in Insula Serpilor, dezvoltarea in continuare a infrastructurii si a activitatii economice pe insula din Marea Neagra. Totodata, decretul prezidential mai prevede crearea pe insula a unei filiale a Muzeului de arheologie din Odesa.

In 2007, Rada Suprema (parlamentul unicameral de la Kiev) a atribuit Insulei Serpilor, pe care locuiesc granicerii si stau provizoriu savanti-ornitologi denumirea de Belai (satul Alb) si a trecut-o in registrul localitatilor din Ucraina, aminteste publicatia online Segodnia.

Intrucat valurile Marii Negre erodeaza malurile insulei, Guvernul de la Kiev a alocat in bugetul pe acest an aproximativ 3 milioane de dolari pentru lucrari de consolidare. De altfel, bugetul ucrainean pe anul in curs prevede fonduri si pentru finalizarea constructiei canalului de mare adancime Dunarea-Marea Neagra (aproximativ 100 milioane de grivne din cele 134 de milioane necesare), indica Forum.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.