Bulgaria a dovedit ca este pregatita sa se alature Uniunii Europene (UE) in ultimele cateva luni, reusind sa rezolve cu succes majoritatea lipsurilor descoperite in luna mai anul acesta, a declarat, ieri, la Sofia, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso.

Jose Manuel Durao Barroso si comisarul european pentru extindere, Olli Rehn, au sosit in Bulgaria pentru a inmana presedintelui parlamentului, Gheorghi Pirinski, ultimul raport al Comisiei privind stadiul pregatirii Bulgariei de a deveni membra a Uniunii si pentru a explica sarcinile si criteriile care trebuie indeplinite in sase sectoare critice ale acestei tari. Presedintele Comisiei Europene a estimat ca atat Uniunea Europeana cat si Bulgaria vor beneficia de aderarea tarii la forul european.

La randul sau, Olli Rehn a afirmat ca depinde de Bulgaria si de cetatenii sai daca clauzele de salvgardare continute in raport sa devina un imens capitol in istorie sau doar o nota de subsol. Comisarul european pentru extindere a cerut in acelasi timp bulgarilor sa continue reformele si a estimat ca Bulgaria se afla cu siguranta pe calea cea buna. "Bulgaria este suficient de pregatita sa isi asume responsabilitatile care vor veni o data cu integrarea in UE", a adaugat oficialul de la Bruxelles.

Vizita la Sofia

Programul vizitei presedintelui Comisiei Europene si al Comisarului european pentru extindere a prevazut intalniri cu primul ministru, Serghei Stanisev, si cu presedintele Gheorghi Parvanov. Printre subiectele discutate au figurat si cel legat de sectorul de care va raspunde viitorul comisar european al Bulgariei. Surse din Guvern, citate de ziarele de ieri de la Sofia, mentioneaza doua posibilitati: emigratia si turismul. Cu un interes deosebit a fost asteptata conferinta de presa a celor doi demnitari europeni, care a fost transmisa in direct de posturile nationale de radio si televiziune bulgare.

Presedintele Comisiei Europene cere Bulgariei sa tina pasul reformelor Jose Manuel Durao Barroso, aflat in vizita in Bulgaria, a cerut tot ieri Guvernului de la Sofia sa-si continue eforturile de reforma dupa primirea undei verzi pentru aderare la 1 ianuarie 2007. "Stiti bine ca exista inca o distanta de parcurs pentru Bulgaria cand comparam dezvoltarea acestei tari cu dezvoltarea celor mai avansate tari din Europa", a declarat Barroso dupa intrevederea cu premierul bulgar Serghei Stanisev. "Mesajul pe care vreau sa-l transmit ... este ca nu ar trebui sa existe o relaxare a eforturilor", a adaugat el.

Totusi, Barroso a dorit sa linisteasca temerile ca aderarea Bulgariei si Romaniei ar putea reprezenta o amenintare pentru dezvoltarea Uniunii. "Cred ca aveti capacitatea sa rezolvati problemele ramase si deci consider ca aceasta aderare va contribui la dezvoltarea noastra sociala si economica", a afirmat Barroso. De asemenea, Barroso a estimat ca Bulgaria este "un exemplu de urmat" pentru celelalte tari din Balcani. "Vom pastra perspectiva extinderii pentru cei care vor sa adere cu conditia indeplinirii criteriilor", a declarat el, adaugand ca o reforma institutionala este indispensabila pentru garantarea functionarii UE in noua ei componenta.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.