Scurgerea de informatii in presa, cu privire la presupusa moarte a lui Osama bin Laden, reprezinta o grava incalcare a codului, care reglementeaza cooperarea bilaterala intre serviciile de informatii, a precizat un inalt responsabil francez.

Declaratia oficialului de la Paris, a venit dupa ce cotidianul regional, "Est Republicain" a publicat, sambata, o nota a serviciilor franceze de informatii externe, potrivit careia agentiile secrete saudite au confirmat moartea liderului al-Qaeda, la 23 august, ca urmare a unei crize de febra tifoida.

Potrivit unei reguli tacite, general acceptate, agentia care primeste o informatie de la serviciul unei tari straine, a adaugat responsabilul citat, se angajeaza sa nu o divulge si sa asigure protejarea stricta a secretului. Orice derogare de la aceasta regula il expun pe cel care a incalcat-o la masuri de retorsiune, care merg pana la sistarea transferului de informatii. Cele mai multe servicii de informatii ale marilor puteri recurg la schimbul de informatii, pe baze bilaterale. Este o cooperare utila in special in domeniul antiterorismului, care presupune insa evitarea scurgerilor de informatii.

Pentru moment, toata lumea s-a grabit sa infirme stirea aparuta in cotidianul francez. Presedintele Frantei, Jacques Chirac, a declarat ca informatia nu se confirma. Declaratii similare au venit si din partea Casei Albe si a presedintelui pakistanez, Pervez Musharraf. Familia liderului terorist si prietenii acestuia au infirmat, de asemenea, informatia. Insa jurnalistul Laid Sammari, autorul socantului articolul aparut sambata in cotidianul "Est Republicain", a declarat pentru CNN ca este convins de autenticitatea documentului clasificat.

Serviicile saudite de securitate, care au aflat de presupusa moarte a liderului al-Qaeda la 4 septembrie, intentioneaza sa faca acest anunt public dupa ce ii vor gasi mormantul.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.