Majoritatea covarsitoare a participantilor la referendumul de duminica din Transnistria s-au pronuntat pentru independenta regiunii si aderarea ei ulterioara la Federatia Rusa.

Piotr Denisenko anunta rezultatele referendumului, cu procente covarsitoare in favoarea unirii cu Rusia si separarii de Moldova.

Majoritatea covarsitoare a participantilor la referendumul de duminica din Transnistria s-au pronuntat pentru independenta regiunii si aderarea ei ulterioara la Federatia Rusa.

Rezultatele finale ale referendumului au fost facute publice luni dimineata de catre Comisia Electorala Centrala de la Tiraspol.

Potrivit presedintelui Comisiei Electorale Centrale de la Tiraspol, Piotr Denisenko, in favoarea independentei Transnistriei si aderarii ei ulterioare la Rusia au votat 97,1 la suta din participantii la referendum, in timp ce pentru reintegrarea Transnistriei in Republica Moldova - numai 2,3 la suta au votat pentru, iar impotriva 94,6 la suta.

Participare masiva la vot

Piotr Denisenko a precizat ca la votare au participat 78, 6 la suta din persoanele cu drept.

Numarul total al alegatorilor in Transnistria depaseste 390.000, dintr-o populatie totala de 555.000.

Pentru ca scrutinul sa fie valabil, la vot trebuiau sa se prezinte 50 la suta + 1 dintre alegatorii inscrisi pe liste.

Cea mai ridicata participare a fost consemnata la Grigoriopol - 82 la suta, iar cea mai scazuta la Dubasari - 67 la suta.

Presedintele Comisiei Electorale Centrale a precizat ca votarea a decurs fara incalcari grave.

Oamenii din regiunea nistreana cu care a stat de vorba echipa BBC in ziua referendumului au declarat ca au fost liberi sa-si exprime optiunea si ca nimeni nu a facut nici un fel de presiuni asupra lor.

Pe de alta parte insa, in aceeasi zi, pe strazile din Tiraspol puteau fi auzite apeluri radiofonice care-i indemnau pe locuitorii orasului sa iasa la votare si era difuzata muzica elogioasa la adresa Rusiei.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.