Presedintele Iranului a fost primit in Venezuela cu onoruri militare

Venezuela si Iranul au semnat 29 de acorduri bilaterale.

Presedintii Hugo Chavez si Mahmoud Ahmadinejad au declarat ca doresc sa cimenteze astfel legaturile dintre tarile lor si sa creeze "o lume in care sa nu mai existe o singura putere dominanta" - aluzie la SUA.

Cele 29 de acorduri privesc domenii precum productia de otel si automobile si explorarile petroliere.

Ambele tari sunt mari exportatoare de petrol si au decis sa utilizeze castigurile provenite de aici pentru a crea un complex petrochimic in valoare un miliard si jumatate de dolari, fabrici de masini si biciclete, si un fond comun de dezvoltare de doua miliarde de dolari.

Lideri incomozi pentru SUA

Presedintele Venezuele, Hugo Chavez a declarat ca "Iranul e fara indoiala una dintre tarile in plina dezvoltare ale Asiei, ale Orientului Mijlociu. Iar Venezuela e o astfel de tara in America latina".

"Uniunea noastra e menita sa aduca un echilibru in lume", a adaugat liderul Venezuelei.

Potrivit presedintelui Iranului, Mahmoud Ahmadinejad, "cooperarea dintre Venezuela si Iran, dintre guvernele si popoarele acestor tari, vor fi cu siguranta in folosul tuturor natiunilor lumii si vor contracara nedreptatea si oprimarea".

Una din consecintele limpezi ale acestei cooperari e ca Ahmadinejad si Chavez, care si-au descris relatia drept frateasca, sunt vazuti de SUA drept lideri extrem de incomozi, iar Washingtonul priveste prietenia lor cu ochi tot mai banuitori.

Initiativele economice ale presedintilor Venezuelei si Iranului vor amplifica temerile americanilor.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.