Dupa atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001, lumea intreaga s-a alaturat SUA pentru a combate terorismul, insa cinci ani mai tarziu aceasta unitate a disparut si politica externa americana este in dificultate pe aproape toate fronturile.

"Cinci ani dupa atacurile de la 11 septembrie, diplomatia americana a reusit sa ii izoleze nu doar pe teroristi, ci si SUA", estimeaza James Dobbin, un fost responsabil al Casei Albe si angajat al Departamentului de Stat, cu ani de experienta in probleme privind Orientul Mijlociu. Instituirea unui Guvern democratic in Afganistan dupa inlaturarea de la putere a talibanilor a fost prezentata ca o prima victorie a unei mari coalitii care, in opinia Washingtonului, trebuia sa faca acelasi lucru in Irak, Iran si in conflictul israeliano-palestinian.

Astazi, in pofida unui numar mare de trupe ale NATO si SUA in Afganistan, Guvernul condus de Hamid Karzai nu a reusit sa puna capat atacurilor repetate ale rebelilor talibani, iar liderul Al-Qaida, Osama Ben Laden, nu a fost capturat nici pana acum. Irakul este, in opinia unora, in pragul unui razboi civil, cu atacuri zilnice si violente religioase soldate cu morti, la trei ani dupa inlaturarea lui Saddam Hussein.

Iranul, sustinut de puterea crescanda a aliatilor sai siiti din regiune, s-a angajat energic cu occidentalii intr-o disputa privind programul sau nuclear. In cele din urma, tensiunile dintre Israel si tarile arabe sunt agravate de conflictul cu Libanul si absenta progresului in procesul de pace cu palestinienii. In acest proces diplomatic mai degraba sumbru, Adminstratia George W. Bush este din ce mai izolata. Actiunile sale unilaterale au facut-o sa piarda sprijinul anumitor aliati, iar aceasta izolare ii limiteaza influenta. "Coalitia mondiala nascuta la 11 septembrie este pe cale sa se destrame si este nevoie urgenta sa fie consolidata", a estimat Julianne Smith de la Centrul de studii strategice si internationale (CSIS) din Washington, in opinia careia si a altor experti decizia Guvernului american de a vedea politica sa externa in special prin prisma razboiului impotriva terorismului a condus la o serie de actiuni precipitate si agresive.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.