Pentru prima data, din anii `50 incoace, in China bate "un vint de schimbare" in ceea ce priveste educatia si formarea intelectuala a copiilor si tinerilor. Multe dintre manualele scolare au fost redimensionate si alcatuite in asa fel incit textele interminabile despre "cuceririle socialismului", precum si cele apartinind "geniului" Mao Tze Dong, au fost inlocuite cu materii si informatii legate de tehnologie, economie, sociologie, ba chiar de ultimele tendinte din moda. Noul experiment a fost pus in practica, deocamdata, in orasul Shanghai, dar in curind se va extinde in tot sistemul de invatamint din China.

Astfel, in noile carti de istorie, numele lui Mao este pomenit de cel mult trei ori, intr-un scurt capitol dedicat socialismului. In schimb, exista multe relatari despre succesele financiar-economice ale unor mari firme americane, precum si povestile de succes ale unor cunoscuti oameni de afaceri, cum ar fi Bill Gates sau bancherul J.P. Morgan. Nu lipsesc informatii de la bursa din New York, despre programul spatial Shuttle, ori despre ultimele tendinte ale modei pariziene. Desigur, "revolutia" nu a ajuns chiar in toate capitolele istoriei contemporane chineze. De pilda, violentele si represiunile demonstrantilor din 1989, precum si ororile si atrocitatile comise in numele "revolutiei culturale" de acum 40 de ani, au fost omise.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.