Și Washingtonul a condamnat anunțul președintelui Ahmadinejad, declarand că "Iranul se indreaptă in direcția greșită".

Iar șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, Mohamed El Baradei, merge miercuri la Teheran pentru a incerca să dezamorseze noua criză.

Luna trecută, ONU acordase Iranului 30 de zile pentru a inceta activitățile nucleare, in caz contrar urmand să suporte penalități mergand pană la impunerea de sancțiuni.

Schimbare de atitudine a Rusiei

Ambasadorul Rusiei la Londra a cerut Iranului să inceteze să mai producă uraniu imbogățit, argumentand că această activitate contravine deciziilor Agenției Internaționale pentru Energie Atomică și declarațiilor adoptate de Consiliul de Securitate al ONU.

Purtătorul de cuvant al Departamentului de Stat american a spus că Iranul devine tot mai izolat

"A fost un anunț surprinzător și nu este de natură să ajute la dezamorsarea actualei crize"- a declarat Yuri Fedotov, ambasadorul Rusiei la Londra.

Rusia a fost unul dintre principalii susținători ai programului nuclear al Iranului și, de aceea, este semnificativ faptul că declarația Moscovei este foarte asemănătoare celei a Washingtonului.

Mesajul ambelor administrații a fost că prin anunțul de marți al președintelui Ahmadinejad, Iranul a făcut un pas in direcția greșită.

Anterior, purtătorul de cuvant al Departamentului de Stat american, Sean McCormack, declarase că "dacă Iranul va continua să adopte o atitudine sfidătoare, efectul va fi creșterea presiunilor exercitate de comunitatea internațională".

"Iranul se regăsește tot mai izolat de restul lumii și nu cred că asta este ceea ce-și dorește poporul iranian", a spus purtătorul de cuvant american.

Scepticism privind anunțul Iranului

De altfel, la Washington domnește scepticismul in legătură cu adevărul afirmațiilor președintelui Ahmadinejad.

Unii experți cred că e o declarație pur politică și că Iranului i-ar mai fi necesari mulți ani pentru a putea produce o bombă atomică.

Dar administrația Bush speră că această atitudine sfidătoare a Teheranului ii va ușura eforturile de a convinge comunitatea internațională că trebuie trecut la acțiune - atunci cand va socoti că a sosit momentul pentru așa ceva.

Președintele Iranului, Mahmud Ahmadinejad

Prin declarația de acum, Rusia semnalează deja o schimbare de atitudine față de Teheran.

Pană de curand, Moscova avea un comportament ambivalent: pe de o parte susținea cererile internaționale ca Teheranul să reia moratoriul nuclear.

Pe de altă parte, insă, s-a opus cu tărie impunerii de sancțiuni ONU temandu-se ca nu cumva relațiile sale comerciale cu comerciale cu Iranul să aibă de suferit.

Moscova susținea soluția de compromis de a acționa ea insăși ca o terță parte care să imbogățească uraniu in numele Iranului.

Dar, se pare că anunțul Teheranului că va imbogăți uraniu in Iran a infuriat Kremlinul.

Pe de altă parte, Mohamed El Baradei, șeful Agenției Internaționale pentru energie Atomică merge miercuri la Teheran pentru a discuta despre programul nuclear al Iranului.

El urmează să prezinte un raport Consiliului de Securitate la sfarșitul acestei luni, urmand ca acesta din urmă să decidă luna viitoare ce va face in continuare.