Presedintele ucrainean Viktor Iuscenko i-a cerut premierului Iuri Ehanurov sa inceapa negocierile pentru crearea unei majoritati parlamentare cu Blocul Iuliei Timosenko, care i-a devansat in mod surprinzator in alegeri.

Cistigatorul alegerilor de duminica, potrivit rezultatelor partiale, a fost Partidul Regiunilor al rusofilului Viktor Ianukovici, care a obtinut 27% din voturi la alegerile de duminica. Blocul Iuliei Timosenko a fost surpriza acestor alegeri, reusind sa devanseze cu sase procente partidul presedintelui Iuscenko, care a obtinut abia 17%. In Parlamentul de la Kiev vor mai intra Partidul Socialist (7%) si Partidul Comunist (3%). Alegerile s-au desfasurat fara nici un fel de incidente majore, 67% dintre ucraineni fiind prezenti la urne. "Alegerile parlamentare din 26 martie s-au derulat in general in conformitate cu standardele internationale ale unui scrutin democratic", a anuntat ieri OSCE.

Timosenko se intoarce in forta

"Fortele politice care au cistigat alegerile din 2004 vor demara negocierile si consultarile politice pentru a formula strategia crearii guvernului", afirma, ieri-dimineata, Viktor Iuscenko. Apelul presedintelui reprezinta o intoarcere cu 180 de grade fata de pozitia sa din toamna, atunci cind a indepartat-o din functia de prim-ministru pe Iulia Timosenko. Atunci, Timosenko a anuntat ca este dispusa sa se intoarca alaturi de Iuscenko numai daca va primi functia de premier. Se pare ca acum echipa prezidentiala s-a resemnat cu intoarcerea Iuliei Timosenko in aceasta functie. "Presedintele Viktor Iuscenko va accepta hotarirea Parlamentului Ucrainei privind candidatura pentru postul de prim-ministru, oricare va fi aceasta", a declarat seful Secretariatului Prezidential, Oleh Ribaciuk.

Aceasta a mai spus ca Iuscenko doreste totusi o coalitie portocalie. "Roman Bezsmertny, seful de campanie al Partidului 'Ucraina Noastra>>, a vorbit foarte frumos despre noi. El a spus ca noi am cistigat alegerile si ca ar trebui sa ne asumam responsabilitati in acest sens. Ne vom asuma aceasta responsabilitate", declara Timosenko. Scorul obtinut in alegeri ii permite lui Timosenko sa negocieze cu Iuscenko de pe pozitii de forta.

Fostul premier a jucat cartea populista in campania electorala: ea le-a spus ucrainenilor ca va obtine o noua intelegere cu Rusia in ceea ce priveste pretul gazului.

NATO cu ochii pe Kiev

"Cred ca europenii ar trebui sa nu ia drept pretext aceste alegeri pentru a inchide portile si pentru a lasa Ucraina presedintelui rus Vladimir Putin", a declarat Pierre Lellouche, presedintele Adunarii Parlamentare a NATO. "In opinia mea ar fi o mare tragedie pentru acest popor, care a suferit foarte mult de-a lungul istoriei", a mai spus el. Kremlinul a sustinut fatis in timpul campaniei electorale partidul pro-rus al lui Iehanurov. "Portocaliii" de la Kiev sustin integrarea euro-atlantica a Ucrainei, in timp ce Partidul Regiunilor doreste "o relatie privilegiata cu Rusia".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.