Presedintele Chinei, Hu Jintao, i-a spus la Cannes omologului sau francez, Nicolas Sarkozy, ca "Europa este cea care trebuie sa rezolve problema datoriei europene", dar s-a declarat increzator in capacitatea europenilor de a face acest lucru, relateaza agentia China Noua.

"Europa este cea care trebuie sa rezolve problema datoriei europene", i-a declarat presedintele chinez lui Sarkozy, la dineul de lucru de miercuri, inaintea deschiderii summitului G20 de la Cannes.

"Noi credem ca Europa are toata intelepciunea si capacitatea (necesare) pentru a rezolva aceasta problema a datoriei", a declarat presedintele celei de-a doua economii mondiale, citat de agentia oficiala, conform MEDIAFAX.

Summitul G20 a fost precedat de un minisummit de criza intre principalii lideri europeni, Fondul Monetar International (FMI) si premierul grec, Georges Papandreou, care a generat ingrijorari prin anuntul privind organizarea unui referendum.

  • China sustine Franta

"China sustine activ Franta pentru acest summit", a mai spus Hu, explicand ca G20 trebuie sa dea un semnal clar asupra necesitatii de a mentine cresterea si stabilitatea pentru comunitatea internationala.

Hu Jintao si-a mai exprimat dorinta ca acordul anticriza anuntat dupa summitul maraton de la Bruxelles saptamana trecuta sa permita Europei sa depaseasca dificultatile si sa-i asigure cresterea, potrivit agentiei China Noua.


Solicitata sa ofere ajutor, China a urmarit cu preocupare in ultimele luni agravarea crizei datoriilor in Europa, prima piata pentru exporturile sale si unde ar detine obligatiuni suverane in valoare de 550 de miliarde de dolari.

  • Beijingul ar putea ajuta Europa cu 100 mld. dolari, dar vrea "intelegere" pentru interesele Chinei

De asemenea, China ar putea oferi Europei sprijin financiar totalizand 100 miliarde dolari, a declarat un consilier de la banca centrala chineza, insa trebuie indeplinite unele conditii, iar Europa sa arate "putin mai multa intelegere pentru interesele Chinei", potrivit Le Figaro, citat de Wall Street Journal.
Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

"China este gata sa ajute Europa. Prima conditie ar fi siguranta ca Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara va fi eficienta in a ajuta la stabilizarea situatiei din Europa", a spus consilierul Li Daokui, care conduce si centrul China in Economia Mondiala.

China se asteapta totodata ca Uniunea Europeana sa ofere o serie de garantii, a adaugat el.

Daca aceste condtii sunt indeplinite, "o suma de circa 100 de miliarde de dolari nu este de neconceput", a spus oficialul chinez.

Intrebat daca autoritatile chineze vor cere ceva in schimbul sprijinului, consilierul a afirmat ca "nu ar fi nerezonabil sa se ceara macar un pic mai multa intelegere pentru interesele Chinei".

Liderii statelor G20, intre care si China, se intalnesc joi si vineri la Cannes, criza din zona euro fiind principalul subiect pe agenda discutiilor.

Citeste si:
Dispariții subite în China. Vestea morții mai multor oficiali,...
Dispariții subite în China....

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.