Finlanda va sprijini aderarea deplina a Romaniei la Spatiul Schengen in martie 2012, daca urmatorul raport al Mecanismului de Cooperare si Verificare (MCV) va fi pozitiv, l-a asigurat omologul sau finlandez pe ministrul de interne Traian Igas, joi, la reuniunea Consiliului JAI.

"Ministrul finlandez a subliniat ca, in cazul unui viitor raport pozitiv MCV din partea Comisiei Europene, va lua in considerare schimbarea pozitiei sale, respectiv sprijinirea unei decizii de aderare a Romaniei la spatiul Schengen in martie 2012, de aceasta data insa o aderare deplina cu toate categoriile de frontiere si nu etapizata", potrivit unui comunicat al Ministerului Administratiei si Internelor (MAI).


Ministrul de interne al Finlandei, Paivi Rasanen, a aratat ca Finlanda nu doreste crearea unor standarde duble in ceea ce priveste aderarea tarii noastre la spatiul Schengen, insa este necesar ca autoritatile romane sa continue lupta impotriva coruptiei si eforturile in ceea ce priveste functionarea sistemului judiciar.

Potrivit MAI, ministrul de interne Traian Igas a avut doua intalniri bilaterale cu ministrul de interne al Finlandei, Paivi Rasanen, si omologul francez, Claude Gueant,

Ministrul de Interne francez a incurajat autoritatile romane sa continue eforturile pentru aderarea la spatiul Schengen, reiterand sprijinul pentru atingerea acestui obiectiv si identificarea unei solutii care sa permita deblocarea situatiei create prin pozitia exprimata de Finlanda si Olanda, cu ocazia Consiliului Justitie si Afaceri Interne (JAI) din 22 septembrie 2011.

Ministrul de interne francez Claude a apreciat in mod deosebit buna colaborare existenta intre cele doua ministere de interne, precum si progresele semnificative inregistrate in solutionarea unor cazuri operative, un rol esential avandu-l cei 16 politisti romani detasati in Franta.

Demnitarul francez a mai precizat si faptul ca cei cinci experti francezi prezenti in Romania au constatat progresele inregistrate in domeniul asigurarii securitatii frontierei externe si eficienta controlului efectuat de autoritatile romane.

Citeste si:
Tariceanu: Am avut telefonul ascultat in 2012 si in 2014; au...
Tariceanu: Am avut telefonul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.