Familia lui Muammar Gaddafi intentioneaza sa depuna o plangere impotriva NATO la Curtea Penala Internationala (CPI), acuzand Alianta de crime de razboi dupa moartea fostului lider libian, a anuntat, miercuri, avocatul francez al familiei, citat de AFP.

In varsta de 69 de ani, fostul lider libian a fost capturat la 20 octombrie in apropiere de orasul Sirt si ucis ulterior cu focuri de arma, in circumstante inca neclare, potrivit MEDIAFAX.

Avocatul Marcel Ceccaldi a declarat ca decesul a fost provocat de "faptul ca elicopterele NATO au tras asupra convoiului lui Muammar Gaddafi".

"Omuciderea voluntara este definita drept crima de razboi, conform articolului 8 al Statutului de la Roma al CPI", a spus el.


"Uciderea lui Gaddafi arata ca statele membre nu au avut ca scop protejarea populatiei, ci inlaturarea regimului", a adaugat Ceccaldi.

Plangerea va viza "organele executive ale NATO, care au decis conditiile interventiei in Libia" si lantul de responsabilitati, pana la sefii de stat ai tarilor membre ale coalitiei.

Gaddafi a fost inhumat in Libia in noaptea de luni spre marti, intr-un loc secret, insa polemicile privind circumstantele mortii sale continua. Consiliul National de Tranzitie libian (CNT) a afirmat ca fostul lider a fost ucis in urma unei rani la cap, suferite in cursul unui schimb de focuri, insa declaratiile martorilor si inregistrarile video facute in momentul arestarii sugereaza ca Muammar Gaddafi ar fi fost executat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.