Fortele de ordine au inceput miercuri dimineata sa evacueze cea mai mare tabara "ilegala" din Marea Britanie, situata la 40 de kilometri distanta de Londra, unde locuiesc circa 200 de nomazi, dupa o lunga batalie judiciara, relateaza AFP.

Militantii au ridicat baricade pentru a incerca sa impiedice fortele de ordine sa intre, aruncand cu diverse obiecte, in special caramizi, inspre acestea.

Scutierii, veniti in forta si echipati cu coifuri si scuturi, s-au pozitionat de la primele ore ale diminetii in jurul taberei Dale Farm, apoi au intrat in zona la scurt timp dupa ora locala 07.00 (09.00 ora Romaniei), potrivit MEDIAFAX.

Aproximativ 200 de persoane, reprezentanti ai comunitatii nomazilor din Irlanda, locuiesc in prezent pe acest teren de 2,4 hectare din apropiere de Basildon, un oras nou situat la est de Londra.

Vazand fortele de ordine venind, femeile au intrat in graba in rulote, plangand in hohote.

"Amintirea Dale Farm va apasa timp de generatii asupra tarii. Suntem goniti din singurele case pe care le avem pe acest pamant", a declarat Kathleen McCarthy, o locuitoare.

Locuitorii, sustinuti de activisti, au incercuit incinta in timpul noptii, prevazand aceasta intervemtie a politiei, dupa ce au fost epuizate toate caile juridice.

Insa autoritatile locale au avertizat ca vremea negocierilor s-a incheiat.

Locuitorii au incercat prin toate mijloacele sa impiedice evacuarea, dar justitia le-a refuzat luni o actiune in apel, deschizand calea expulzarii.

Ei sustin ca sunt proprietarii terenurilor, dar municipalitatea afirma ca si-au instalat rulotele si baracile intr-o zona verde protejata, unde nu sunt permise constructiile. Aceasta le-a propus locuinte sociale dar majoritatea au refuzat, din loialitate fata de modul lor de viata nomad.

Rezidentii din Dale Farm au primit sustinerea mai multor personalitati, intre care actrita britanica Vanessa Redgrave.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.