Jihadisti din randul rebelilor libieni au dezvaluit saptamana trecuta, pe Internet, planuri de subminare a viitorului Guvern si de creare a unui stat islamic, potrivit serviciilor americane de informatii, relateaza The Washington Times, in editia electronica.

Oficiali americani au declarat ca agentiile de spionaj sporesc monitorizarea elementelor islamiste din randul rebelilor libieni. Un raport guvernamental afirma marti ca extremistii au fost observati in timp ce faceau strategii pe forumuri de pe Internet despre cum sa creeze un stat islamist in Libia dupa inlaturarea regimului condus de colonelul Muammar Gaddafi, relateaza The Washington Times, in editia electronica.

"Cativa participanti de pe forumuri au sugerat ca, dupa o perioada de tranzitie, lupta ar trebui sa se intoarca impotriva rebelilor laici si a membrilor Consiliului National de Tranzitie"
, preciza raportul declasificat, relateaza MEDIAFAX.

Raportul mentiona ca puterea si influenta jihadistilor in teren "sunt incerte in acest moment". Totusi, potrivit textului, planurile jihadistilor coincid cu aparitia lui Abu Abdallah al-Sadiq, un fost lider al Grupului Islamic de Lupta Libian (LIFG), care are legaturi cu al-Qaida, iar in prezent este membru al conducerii rebelilor. El este cunoscut in prezent ca Abdel Hakim al-Khulidi Belhaj si i-a condus pe rebelii care au preluat controlul asupra complexului lui Kadhafi din Tripoli.

Un oficial american a declarat ca exista preocupari ca unii membri ai LIFG sunt in continuare loiali retelei al-Qaida. "Unii membri ai LIFG au avut in trecut legaturi cu al-Qaida in Sudan, Afganistan sau Pakistan, altii au renuntat complet la legaturile cu al-Qaida", a afirmat oficialul.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.