Intensitatea ciclonului Irene a scazut in ultimele ore, transformandu-se din uragan in furtuna tropicala, anunta Centrul National pentru Uragane (NHC), citat de postul CNN.

In acest moment, furtuna continua sa afecteze zonele de coasta din zona New York - New Jersey, unde a provocat moartea a cel putin zece persoane si daune materiale importante. Aproximativ trei milioane de persoane din zona New York sunt afectate de penele de electricitate.

Din cauza vantului si ploilor torentiale, apa raului East River din New York a inundat unele zone din metropola americana, amenintand cartiere din Manhattan, scrie MEDIAFAX.

  • Pagubele provocate de uraganul Irene ar putea ajunge la zeci de miliarde de dolari, a declarat duminica guvernatorul statului New Jersey, Chris Christie.

"Pagubele se vor ridica la miliarde de dolari sau chiar zeci de miliarde de dolari", a declarat pentru postul de televiziune NBC guvernatorul New Jersey, al carui stat a fost deosebit de afectat de uraganul Irene, care s-a transformat duminica dimineata in furtuna tropicala.

Potrivit unei alte estimari, expertii de la Kinetic Analysis, un cabinet care dezvolta modele informatice despre eventualele pagube provocate de intemperii, pagubele generate de uragan s-ar insuma de la cinci pana la zece miliarde de dolari.


Unul dintre oficialii din cadrul cabinetului Kinetic Analysis, Chuck Watson, a declarat ca North Carolina si South Carolina, cele doua state care au fost primele afectate de uragan, ar putea sa se astepte la pierderi cuprinse intre 200 si 400 de milioane de dolari.

Uraganul Katrina, care a devastat New Orleans in 2005 a cauzat pierderi estimate la peste 100 de miliarde de dolari.

Centrul depresiunii se apropia duminica dimineata de New York, cu rafale de vant de 100 de kilometri pe ora, a anuntat Centrul national pentru uragane (NHC).

  • Cum sunt alese numele uraganelor din Atlantic. Lista de pe care a fost aleasa denumirea Irene

Numele uraganelor sunt alese dintr-o lista selectata de Organizatia Mondiala de Meteorologie, iar pentru furtunile din Oceanul Atlantic exista sase liste separate, folosite prin rotatie, relateaza ABC News.
Citeste si:
Schimbări pentru șoferi: „Amiabila” în caz de accident se va face...
Schimbări pentru șoferi:...

In 1953, Serviciul National de Meteorologie a preluat obiceiul meteorologilor din cadrul Marinei de a denumi furtunile cu nume feminine, dupa denumirile navelor. In 1979, au fost adaugate si nume masculine pentru a alterna cu cele feminine.

Cele sase liste folosite pentru furtuni in Atlantic sunt folosite prin rotatie in fiecare an. Lista din acest an nu va mai fi folosita pana in 2017. Numele sunt refolosite de fiecare data, cu o singura exceptie si anume cand furtunile sunt asa de devastatoare, incat refolosirea numelor lor este necorespunzatoare. In acest caz, numele este scos de lista si in locul lui este introdus altul.

Doar depresiunile tropicale care evolueaza in furtuni tropicale primesc un nume.

Lista pentru 2011 cuprinde urmatoarele nume: Arlene, Bret, Cindy, Don, Emily, Franklin, Gert, Harvey, Irene, Jose, Katia, Lee, Maria, Nate, Ophelia, Philippe, Rina, Sean, Tammy, Vince, Whitney.

Citeste si:
Megi, furtuna tropicală din Filipine a ucis cel puțin 28 de persoane
Megi, furtuna tropicală din...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.