Cel putin 159 de persoane au murit in urma furtunilor violente inregistrate in ultimele zile in Statele Unite, 131 de victime inregistrandu-se doar in statul Alabama.

Statul Alabama a decretat starea de "catastrofa majora" dupa o serie de tornade care au provocat moartea a cel putin 131 de persoane si daune majore, informeaza AFP.

"Ii vom cere presedintelui Barack Obama sa raspunda rapid solicitarii de ajutor pentru catastrofa majora", a declarat guvernatorul statului Alabama, Robert Bentley, transmite MEDIAFAX.

Intre 500.000 si un milion de persoane au ramas fara electricitate in acest stat, dintr-o populatie totala de 4,7 milioane de locuitori.

  • Furtuni puternice pe tot teritoriul Statelor

Starea de urgenta a fost declarata in Alabama, Arkansas, Kentucky, Mississippi - unde au murit 11 persoane, Missouri, Tennessee si Oklahoma. Guvernatorii acestor state au cerut Garzii Nationale sa participe la operatiunile de salvare.

Serviciul National de Meteorologie (NWS, National Weather Service) a publicat o alerta care avertizeaza asupra "riscului ridicat" de tornade, grindina, inundatii si trasnete in sudul Statelor Unite, de miercuri, de la ora 12.00 GMT (15.00, ora Romaniei) si pana joi, ora 2.00 GMT (5.00, ora Romaniei).

In total, intemperiile ar putea viza pana la 21 de state americane, de la Marile Lacuri pana la Golful Mexic si la coastele Atlanticului.

In Arkansas "sunt arbori scosi din radacina, intreruperi de energie electrica, case avariate (...) si numeroase inundatii in curs", a declarat Renee Preslar, o purtatoare de cuvant a Departamentului pentru Situatii de Urgenta din acest stat.

Doar marti au fost inregistrate peste 50 de tornade. In anumite zone, de sambata si pana marti, nivelul precipitatiilor a atins pana la 45 de centimetri.

Sute de persoane au fost evacuate din Missouri (centru), dupa ruperea unor diguri, in special cele de la Black River, la Poplar Bluff.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.