Fostul presedinte egiptean, indepartat de la putere in urma revoltelor de la inceputul anului a fost complice la uciderea a 846 de persoane, spun anchetatorii.

Judecatorul Omar Marwane, secretarul general al comisiei, a facut aceasta declaratie intr-o conferinta de presa, dupa publicarea raportului sau, potrivit caruia 846 de civili au fost ucisi in timpul manifestatiilor care au provocat demisia presedintelui Mubarak, in februarie, informeaza MEDIAFAX.

In plus, in cele 18 zile de tulburari au fost ucisi 26 de politisti, afirma raportul, apreciind ca politia a facut uz excesiv de forta contra manifestantilor si a tras asupra oamenilor care incercau sa filmeze evenimentele de la balcoanele sau ferestrele locuintelor lor.

"Ceea ce este confirmat, este (faptul) ca, (pentru a utiliza gloante reale contra manifestantilor), a fost necesara, in prealabil, autorizarea lui Mubarak. Tirurile au durat mai multe zile, iar autorii acestora nu au fost acuzati", a declarat Marwane.

"Acest lucru confirma implicarea si responsabilitatea acestuia", a subliniat judecatorul.

Raportul precizeaza ca majoritatea mortilor au fost atinsi la nivelul capului sau pieptului, lucru care arata ca regimul a recurs la lunetisti.

Judecatorul Marwane a declarat ca lunetistii din cadrul unitatii de lupta contra terorismului, care a apartinut Serviciilor de Securitate, in prezent dizolvate, au fost mobilizati contra manifestantilor.

Mubarak se afla, in prezent, la Spitalul International din Sharm el-Sheikh, o statiune balneara la Marea Rosie, unde era consemnat la domiciliu. In plus, el a fost plasat in arest preventiv, timp de 15 zile, in cadrul unei anchete asupra reprimarii violente a revoltei. Mubarak a facut si obiectul unei alte anchete, pentru coruptie.

In prezent, fostul ministru egiptean de Interne, Habib el-Adli, este judecat pentru ca a ordonat sa se traga in manifestanti.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.