Fostul ministru Moussa Koussa, care a fugit din Libia pentru a se refugia in Marea Britanie, dezvaluie informatii cruciale despre cum gandeste liderul libian Muammar Kadhafi intr-un studiu de 226 de pagini despre acesta, scris cu peste 30 de ani in urma, relateaza Mail on Sunday, in editia online.

Mail on Sunday a descoperit disertatia, intitulata "Liderul politic si originea sa sociala, Muammar Kadhafi, liderul libian", scrisa de Koussa in timp ce studia la Universitatea din Michigan, in Statele Unite in anii '70, si bazata pe o serie de interviuri cu Gaddafi

Aceasta dezvaluie informatii vitale despre sursa urii pe care dictatorul o resimte fata de Occident si in special fata de britanici, facand legatura intre aceasta animozitate si o vizita a liderului libian la Londra in anii '60, unde fusese trimis sa isi incheie instructia militara. Potrivit lucrarii, in timpul sederii de patru luni in Anglia, Gaddafi a fost insultat de ofiterii armatei britanice, pe care i-a acuzat ca il "oprimau" zilnic.

"Timp de mai multe zile, am fost asupriti si insultati, incat am vrut sa plecam. Atunci ne-au mutat intr-o alta scoala, unde am intalnit frati arabi din Yemen, Arabia Saudita si Irak si am format un grup solid", i-a povestit Gaddafi lui Moussa Koussa, conform MEDIAFAX.

Informatiile secrete ulterioare ale Arhivei Nationale, dezvaluite tot de Mail on Sunday, arata ca in perioada in care a preluat puterea, in 1969, Gaddafi era considerat de Guvernul britanic ca fiind nebun, idiot, profetic si o amenintare reala pentru securitatea regiunii.

Documentele dezvaluie, de asemenea, ca modul in care Gaddafi se comporta in timpul mesei cu ocazia dineurilor oficiale era stanjenitor.

"La summitul de la Rabat din decembrie, a baut continutul bolului pentru spalat mainile la o cina oficiala deoarece nu stia la ce serveste acesta si a reusit sa aiba schimburi de replici acide atat cu regele Faisal (al Arabiei Saudite) aflat la un capat de masa, cat si cu presedintele Boumedienne (al Algeriei) aflat la celalalt", arata documentele.

Totusi, corespondenta Inaltului Comisar din Sri Lanka dezvaluie ca, in timp ce comportamentul agresiv al dictatorului alarma diplomatii, hainele sale ciudate si fanfaronada sa atrageau multimi galagioase de adolescente.

Citeste si:
Libia pedepseste elogierea lui Gaddafi
Libia pedepseste elogierea...

"A devenit intr-adevar un fel de sex simbol pentru tinerele din Sri Lanka", afirma diplomatul britanic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.