Mii de soldati japonezi si americani au inceput vineri o vasta campanie de cautare de corpuri neinsufletite, pe coasta de nord-est a Japoniei, afectata, in urma cu trei saptamani, de un tsunami urias, a anuntat Agentia japoneza pentru Aparare

Armatele celor doua tari aliate au mobilizat 120 de avioane si elicoptere, dar si 65 de nave, pentru a cauta 16.441 de persoane date disparute, in urma valului urias care a devastat coasta pacifica a Insulei Honshu, si care probabil au murit, scrie MEDIAFAX.

"Ne vom concentra (actiunea) de-a lungul coastelor, gurilor de varsare a fluviilor si teritoriilor acoperite, in continuare, de mare"
, a declarat un oficial din cadrul Fortelor japoneze de Autoaparare, numele armatei japoneze.

"Corpurile luate de mare, in aceasta perioada a anului, se scufunda, la inceput. Dar, adesea, apar la suprafata, dupa cateva saptamani. Cautarile noastre vizeaza sa le gaseasca", a adaugat el.

La operatiune vor participa aproximativ 17.000 de soldati japonezi si 7.000 de americani, a precizat cotidianul Yomiuri.

Operatiunea de cautare nu va putea acoperi insa o zona de 30 de kilometri in jurul centralei avariate Fukushima Daiichi (numarul 1), unde nivelul radiatiei este periculos.

Aproximativ o mie de corpuri de persoane, ucise de cutremurul urmat de un tsunami la 11 martie, nu au fost ridicate in jurul acestei centrale, pentru ca se afla in zona de interdictie, unde nivelul radioactivitatii este ridicat.

Aproximativ 28.000 de persoane au murit sau sunt date disparute in catastrofa din nord-estul Japoniei, potrivit unui bilant oficial provizoriu.

Aproximativ 15.000 de militari americani participa la operatiunile de salvare si ajutorare a sinistratilor, in regiunile afectate. Peste 47.000 de soldati americani sunt stationati in Japonia, in cadrul unui tratat de securitate intre cele doua tari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.