Instanta Drepturilor Omului din Europa a deschis o audiere, marti, dupa ce o femeie de etnie rroma a acuzat un spital din Slovacia, tara sa natala, ca ar fi sterilizat-o cu forta din cauza etniei.

Cazul de la Curtea Europeana a Drepturilor Omului se invarte in jurul unei politici semi-oficiale de sterilizare a tiganilor – care prefera termenul de rromi – din Estul Europei din timpul erei comuniste care inca a continuat dupa caderea Cortinei de Fier, scrie Huffington Post.

Alte cazuri similare sunt in asteptare la Curtea Europeana, insa acesta este primul caz care ajunge in stadiul audierilor, a declarat Tracey Turner-Tretz, purtatorul de cuvant al tribunalului.


Plangerea depusa de femeie impotriva Guvernului din Slovacia conform careia ea a fost sterilizata prin legarea trompelor uterine dupa ce a nasterea celui de-al doile copil prin cezariana, in 2000
. Femeia are aproape 30 de ani.

Femeia a acuzat ca in ultimele clipe de travaliu a fost intrebata de catre personalul spitalului Presov din estul Slovaciei daca isi doreste alti copii, ea si copilul ei vor muri. Speriata, avand dureri mari si confuza in ceea ce priveste sterilizarea, ea a semnat o declaratie de acord pentru a fi operata.

  • „Ea declara ca etnia rroma – precizata in fisa ei medicala – a jucat un rol major in decizia medicilor de a o steriliza."

Managerului spitalului sustine ca sterilizarea a fost facuta din motive de ordin medical – printre care si riscul de ruptura de uter – si a refuzat sa accepte acuzatiile femeii cum ca ar fi fost „separata” de celelalte paciente. Curtea Nationala si investigatiile efectuate nu au scos la iveala erori ale personalului medical.


  • "Ea a fost internata in „camera pentru tigani” si nu i s-a dat voie sa foloseasca baile pe care celelalte femei, care nu erau de etnie, le foloseau”

Femeia continua sa sufere din cauza operatiei si in prezent, simtindu-se ostracizata in comunitatea sa, declarand ca infertilitatea a fost motivul pentru care sotul ei a parasit-o.
Citeste si:
Cum să alegi un avocat specializat în drepturile omului și litigii...
Cum să alegi un avocat...

Un verdict nu se va putea pronunta decat peste cateva saptamani bune.

Directorul Biroului de Drepturile Omului din SUA a somat Slovacia „sa recunoasca in sfarsit clar si fara echivoc faptul ca femeile de etnie rroma au fost, la un moment dat, tinta sterilizarilor”.

„Pentru a li se face dreptate victimelor si pentru a scoate adevarul la lumina, aceasta practica trebuie sa condamnata ca o incalcare grava a drepturilor omului”, spun oficialii SUA.

Gurvernele comuniste din Ungaria si Cehoslovacia au aplicat o politica semioficiala prin care au sterilizat tiganii pentru a reduce numarul lor, ale caror familii numeroase erau vazute ca adevarate poveri pentru bugetul statului. Acest „obicei” s-a incheiat recent, la mult timp dupa caderea regimului de fier.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.