Douazeci si cinci de ambasade au fost inchise temporar la Tokyo, in urma cutremurului si valului seismic din 11 martie si din cauza temerilor provocate de accidentul de la centrala nucleara Fukushima, a anuntat, miercuri, ministrul japonez al Afacerilor Externe.
Printre tarile care si-au inchis reprezentanta figureaza Germania, Elvetia si Finlanda, a declarat ministrul Takeaki Matsumoto, in fata Comisiei de Afaceri Externe din Parlament, scrie MEDIAFAX.

Dintre cele 25 de ambasade, "opt dintre ele si-au mutat marti activitatile in afara orasului Tokyo sau in afara Japoniei", a declarat un purtator de cuvant al ministerului. "Celelalte si-au trimis personalul acasa si evalueaza situatia in fiecare zi", a precizat el.

Elvetia si-a transferat temporar ambasada la Osaka, evocand situatia "foarte incerta" de la centrala Fukushima 1, situata la 250 de kilometri nord-est de Tokyo.

Dupa 16 martie, Departamentul de Stat american a autorizat familiile personalului sau diplomatic din regiunile cele mai afectate de cutremur si tsunami sa paraseasca aceste regiuni daca doresc.

  • Japonia, lovita de noi replici. Fukushima fumega

Doua replici seismice puternice s-au produs miercuri in nord-estul Japoniei. Centrala Fukushima nu a suferit noi pagube, potrivit televiziunii publice NHK, insa un fum negru iesea miercuri dupa-amiaza din cladirea care adaposteste reactorul 3 al centralei Fukushima, fapt ce a determinat evacuarea personalului, anunta Tokyo Electric Power.

Doua replici, care au afectat regiunea centralei avariate Fukushima, unde tehnicienii incearca sa repuna in functiune circuitul de racire pentru a evita o catastrofa nucleara, au atins magnitudinea de 6, respectiv 5,8, scrie MEDIFAX.

Agentia de meteorologie a precizat ca nu exista risc de tsunami dupa cele doua noi replici.

Cat despre fum, purtatorul de cuvant al companiei Tokyo Electric Power declara ca "Nu stim daca fumul vine din cladirea care adaposteste turbina sau din incinta reactorului".

Citeste si:
S-au depistat scurgeri de deșeuri radioactive, toxice pentru...
S-au depistat scurgeri de...

"Angajatii au fost evacuati din sala de control a reactorului 3", a adaugat el, fara sa poata preciza numarul persoanelor care se aflau la fata locului, citeaza MEDIAFAX.

Cutremurul si tsunami din 11 martie au provocat moartea sau disparitia a aproximativ 23.000 de persoane, dintre care 9.199 sunt morti confirmati, potrivit ultimului bilant provizoriu al politiei.

Citeste si: Cum si-a revenit Japonia. Cum isi va reveni?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.