Fortele coalitiei internationale dispun de putine informatii asupra locului unde se afla colonelul Muammar Kadhafi, dupa ce un complex unde acesta locuieste a fost tinta unor bombardamente, a declarat luni comandantul coalitiei, generalul american Carter Ham.

"Nu stiu unde se afla liderul libian, dar nu am facut eforturi pentru a-l gasi", a declarat seful Comandamentului Africa al armatei americane, care conduce fortele coalitiei angajate in Libia.

"Misiunea mea nu este legata de aceasta persoana, noi nu il atacam, nu cautam sa stim unde se afla" , a adaugat el, intr-o conferinta de presa, la cartierul sau general, la Stuttgart (Germania). [Fortele coalitiei internationale au bombardat Tripoli]

Lansarea de rachete, duminica, a redeschis dezbaterile asupra obiectivelor americanilor, francezilor si britanicilor angajati in Libia, in contextul in care Rezolutia 1.973 a Consiliului de Securitate al ONU prevede o interventie militara doar cu scopul protejarii populatiei.

  • Misiunea armatei SUA: impunerea unei zone de interdictie aeriana in Libia

Generalul Ham a recunoscut ca interventia militara, asa cum este definita in misiunea sa, s-ar putea incheia cu colonelul Muammar Kadhafi aflat, in continuare, la putere.

"Cred ca nu este nimeni care sa considere acest lucru ideal, dar imi pot imagina aceasta situatie ca posibila, cel putin conform misiunii care mi-a fost incredintata", a declarat el.

Pe de alta parte, fortele americane urmaresc obiective pur militare in Libia si nu au ca misiune sustinerea unei ofensive terestre a insurectiei, a precizat generalul american.

"Nu avem ca misiune sa sustinem fortele de opozitie, daca acestea se angajeaza in operatiuni ofensive", a adaugat el.

Generalul Carter Ham a notat, totodata, ca fortele loiale colonelului Muammar Kadhafi, stationate in apropierea orasului Benghazi, aflat sub controlul opozitiei, au aratat "putina vointa sau capacitatea de a relua ofensiva".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.