Un roman din Hirosima relateaza pe blogul sau toate detaliile privind cutremurul ce s-a produs in Japonia. Comunitatea de romani din Japonia numara peste 5.000 de membri.

"* la 1 metru si peste, busesc canalele din cauza curgerii in raspar
** Cutremurele de mare adincime, dureaza mai mult, din cauza reflectarii multiple de masivele muntoase. Unda se duce, se intoarce, interfera cu alte unde reflectate, ceea ce amplifica efectele la suprafata. Cel de azi a durat citeva minute. Se pare ca si replicile vor fi multe. La cutremurul din Niigata din 2004, timp de citeva saptamini se inregistrau cite 300-500 de replici zilnic, din care citeva zeci erau evidente organoleptic.
Nici tsunami nu vine o singura data. Cind se loveste de flancurile unui golf, se reflecta, se compune cu alte reflexii. De aceea, local, uneori, la al doilea impact amplitudinea poate fi mai mare decit la primul, datorita ventrelor de rezonanta, precum si ghinionului ca intre timp, orarul mareei sa intre intr-un maxim.

Sursa; NHK

15:33 Miyagi: tsumani de peste 10m, scrie romanul pe blogul sau "delaepicentru.com"
15:40 Hokkaido tsunami 3m.
15:40 Se semnaleaza alunecari de teren. Citeva case au fost inghitite.
15:48 Se astepta chiar si in golful Tokio un tsunami de circa 1m.
16:15 S-a extins aria de alarmare si pe coasta Marii Japoniei, si pe coasta sudica a Pacificului (Shizuoka, Kanagawa, Kagawa, Mie). In Marea Interioara Seto se recomanda doar atentie.
16:20: Pe coasta Fukushimei s-a inregistrat tsunami de 7,30m.
16:26 Sendai: Incendii. Aeroportul Sendai a fost lovit de tsunami. Nu sunt victime. Nu s-a raportat inca prabusirea vreunei cladiri.
Yamagata: incendiu intr-un hotel. Nu se stie inca daca sunt victime.
Chiba: La un combinat s-a iscat un incediu.
16:30 La Hirosima, tsunami de 50cm. Cota de atentie.
13:32 Sendai: copil disparut, antrenat de tsunami. 20 de raniti. O cladire prabusita cu o victima intre 50-60 de ani.
17:20 La Hirosima, tsunami va sosi in jurul orelor 22:30. Mai e timp. :)
17:25 Specialistii spun ca un cutremur de 8,4 nu a mai fost din anul 1854, de la un mare cutremur din Nan-kai (Marea dinspre Sud)

Citeste si:
Cutremur de 7.3 pe Richter în Japonia. Autoritățile au emis alertă...
Cutremur de 7.3 pe Richter în...

Brake: Profit de ocazie, pentru a demonta inca un cliseu. Majoritatea romanilor au impresia ca japonezii sunt obisnuiti cu cutremurele si nu se sperie asa usor. Nu este asa. Si japonezii se sperie la fel de tare ca romanii, numai ca sunt mai putin colerici in reactii. Ceva mai intelegatori, mai bine instruiti si deci, mai disciplinati. Pregatirea psihologica incepe inca de la gradinita.

17:43 Replica puternica in prefectura Fukushima si Ibaraki. "


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.