Regele Bahreinului, Hamad ben Issa Al-Khalifa, incearca sa-si pastreze tronul oferind fiecarei familii din regat cate 1.000 de dinari (3.000 de dolari) cu ocazia celei de-a ze­cea aniversari a declansarii reformelor in regat. Incurajata de succesul protestelor din Egipt, activistii din Bahrein incearca sa organizeze un miting similar.

Incurajati de succesul protestatarilor din Egipt, care l-au fortat pe Hosni Mubarak sa renunte la conducerea tarii, activistii din Bahrein au postat pe Facebook mesaje care cer organizarea unor proteste similare, cerand organizarea unui mare miting public luni, potrivit MEDIAFAX.

Activistii din Bahrein cer eliberarea tuturor detinutilor politici si compensarea acestora, reformarea sistemului judiciar, interzicerea alcoolului si a prostitutiei, amendamente la constitutia pentru a permite participarea reala a populatiei la guvernare, incetarea torturii si abuzurilor impotriva drepturilor omului si demisia prim-ministrului Sheikh Khalifa bin Salman Al-Khalifa, care detine aceasta pozitie de circa 40 de ani, scrie Apropo.ro.

  • Aceste proteste il vor costa pe regele Bahreiunului 800 de milioane de dolari (aceasta tara are aproximativ 1,05 milioane de locuitori), deoarece aceasta a hotarat ca in ziua in care se aniverseaza 10 ani de la intrarea in vigoare a Cartei Nationale de Actiune (programul de reforme al Bahreinului) fiecare familie din regat sa primeasca cate 1.000 de dinari (circa 3.000 de dolari). Ramane de vazut daca aceste sume ii vor "domoli" pe activisti ori ba.

Potrivit Wikipedia, Bahreinul este un regat insular din Golful Persic, care a fost sub ocupatie britanica timp de 110 ani. Din 1971, cand regatul a iesit de sub controlul Londrei, Bahreinul este condus de dinastia Al-Khalifa. Initial locuitorii acestei insule au trait din agricultura, pescuit, cultivarea si comercializarea perlelor naturale sau de cultura, schimburi comerciale, si din 1932 din exploatarea si prelucrarea petrolului. Cum insa rezervele de petrol s-ar termina la jumatatea secolului XXI, iar una din marile probleme ale acestui regat sunt somajul si dependenta de petrol si de resursele de apa, in 2001,Guvernul a adoptat un program amplu de reforme numit Carta Nationala de Actiune.

Citeste si: Chavez: "Revolutia sociala" din Egipt s-a transformat intr-o "lovitura de stat"

Revolta din Egipt s-a extins si in alte tari arabe


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.