Armata si-a consolidat prezenta, duminica, in piata Tahrir, epicentrul miscarii de contestare a presedintelui Hosni Mubarak, in timp ce viata parea sa revina treptat la normal la Cairo, unde numeroase magazine, strazi si poduri s-au deschis, in cea de-a 13-a zi de revolte.

Militarii au luat pozitii pe podul 6 Octombrie, in apropiere de Tahrir, folosit de sustinatorii presedintelui Hosni Mubarak pentru a ataca manifestantii reuniti in piata la 2 februarie. Violentele s-au soldat cu cel putin 11 morti, potrivit ultimului bilant oficial.

Alaturi de musulmani, numerosi copti sau crestini din Egipt au manifestat impreuna in aceasta piata pentru a cere plecarea lui Mubarak, acuzat de mai multi opozanti de "persecutarea" minoritatii copte din Egipt.

Armata si-a consolidat prezenta si in apropierea Muzeului egiptean. Baricadele formate de opozantii lui Mubarak, prezenti cu sutele duminica si carora li se adauga treptat locuitori ai capitalei, erau in continuare acolo, potrivit unui jurnalist AFP prezent la fata locului, citat de MEDIAFAX.

Militarii, care poarta casti si scuturi, au intensificat controalele si sunt din ce in ce mai numerosi in zonele de acces in piata Tahrir, ca si comitetele civile infiintate de manifestanti in interiorul pietei.

Zeci de manifestanti stateau in continuare in fata tancurilor armatei pentru a le impiedica sa paraseasca piata Tahrir, unde atmosfera era calma si sute de manifestanti se trezeau dupa o noua noapte petrecuta in corturi improvizate, in pofida impunerii unor restrictii de circulatie nocturne.

Centrul Cairo isi relua treptat ritmul normal, numeroase magazine deschizandu-se in apropierea pietei. Strazile erau pline de soferi si pietoni, iar ambuteiajele si claxoanele masinilor au revenit.

"Bine ati venit pe taramul libertatii, facem istorie aici",
afirma un membru al comitetelor civile.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.