Mohamed ElBaradei, laureat al Nobelului pentru Pace si fost director al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), a devenit un sustinator al reformei politice in Egipt si potential candidat la presedintie, desi este considerat lipsit de experienta politica in tara.

El nu a fost supus testului politic in Egipt si nu este clar ce circumscriptie reprezinta, dar ar putea fi un lider de consens pentru o perioada de tranzitie, informeaza BBC News Online.

  • Nascut in Egipt in 1942, Mohamed ElBaradei a studiat dreptul la Universitatea din Cairo. El si-a inceput cariera in Ministerul egiptean de Externe in 1964 si a lucrat la misiunea permanenta a Egiptului la ONU, atat la New York, cat si la Geneva. Are un doctorat in drept international de la Universitatea New York, iar in 1980 a devenit responsabil cu Programul de Drept International al Institutului de Instruire si Cercetare al ONU, informeaza MEDIAFAX.

ElBaradei este casatorit cu Aida Elkachef, o profesoara cu care are doi copii. Fiica sa, Laila, este avocat si locuieste la Londra cu sotul sau, iar fiul, Mostafa, este manager IT si locuieste la Cairo.

Mohamed ElBaradei s-a alaturat AIEA in 1984 si a ajuns director general 13 ani mai tarziu. Cand i-a luat locul diplomatului suedez Hans Blix in 1997, ElBaradei a recurs la diplomatie pentru a trata dosarele nucleare din Coreea de Nord si Iran, apreciind ca pot fi facute progrese chiar si in cele mai dificile situatii.

  • El a obtinut trei mandate la conducerea agentiei ONU, dupa ce a castigat sprijinul SUA, desi relatiile dintre Washington si AIEA au fost marcate de tensiuni de-a lungul anilor. ElBaradei a fost de acord cu administratia americana condusa de George W. Bush asupra mai multor probleme nucleare, dar nu se temea sa-si spuna parerea.

El a criticat in special ceea ce considera a fi standardele duble din partea tarilor care au arme nucleare, dar care doreau sa impiedice alte state sa le procure. Credibilitatea sa politica in Orientul Mijlociu vine din perioada cand a pus la indoiala acuzatiile privind existenta armelor de distrugere in masa, folosite pentru a justifica interventia americana in Irak in 2003.
Citeste si:
Valentin Ștefan, Director General Compania Națională Poșta Română...
Valentin Ștefan, Director...

Pe langa faptul ca viziunea sa asupra Irakului nu a corespuns intotdeauna cu cea a administratiei Bush, SUA si aliatii lor din Uniunea Europeana considerau ca abordarea sa fata de Iran nu este suficient de dura.

  • ElBaradei a castigat Premierul Nobel pentru Pace in 2005, pentru eforturile sale de prevenire a proliferarii nucleare.

Cand a parasit AIEA in noiembrie 2009, sute de admiratori ai sai au sfidat avertizarile fortelor de securitate egiptene, trei luni mai tarziu, de a nu-l intampina la aeroportul din Cairo.

El este considerat un potential candidat credibil pentru alegerile prezidentiale egiptene din 2011. Analistii apreciaza ca unii egipteni il plac pentru ca este civil - Egiptul a fost condus de militari de la inlaturarea monarhiei in urma cu peste 50 de ani - si pentru ca nu este afectat de acuzatii de coruptie.

Ziarele proguvernamentale au incercat, insa, sa il prezinte ca fiind deconectat de realitatea din Egipt si lipsit de experienta politica.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.