Manifestatiile impotriva regimului au luat o turnura violenta, miercuri, in Egipt, unde au murit doua persoane in timpul confruntarilor cu politia si atacarii cladirilor cu cocteiluri Molotov, in cea de-a doua zi de proteste fara predecent in ultimii aproape 30 de ani, relateaza AFP.

In plus, 70 de persoane, 55 de manifestanti si 15 politisti, au fost ranite in timpul confruntarilor din orasul portuar Suez, situat la 100 de kilometri est de Cairo, potrivit unor surse medicale, citate de MEDIAFAX.

Comunitatea internationala, intre care Statele Unite, Uniunea Europeana si ONU, i-au cerut Guvernului egiptean sa ascunte cererile poporului.

  • 1.000 de persoane arestate de la inceputul manifestatiilor din Egipt

Cel putin 1.000 de persoane au fost arestate de la inceputul manifestatiilor din Egipt, marti, impotriva regimului presedintelui Hosni Mubarak, a anuntat joi un oficial, in timp ce militantii intentioneaza sa isi continue miscarea de protest, relateaza AFP.

Fortele de ordine erau prezente in numar mare in centrul capitalei Cairo dupa doua zile de manifestatii fara precedent impotriva lui Mubarak, aflat la putere de trei decenii, care s-au soldat in total cu sase morti si zeci de raniti.

"Cel putin 1.000 de persoane au fost arestate in tara de la inceputul manifestatiilor", a declarat oficialul citat, sub acoperirea anonimatului.

  • Miscarea 6 aprilie, o organizatie de tineri prodemocratie, aflata la originea acestor reuniuni, le-a cerut egiptenilor sa continue miscarea, inspirata de revolta tunisiana, care l-a inlaturat de la putere pe presedintele Zine El Abidine Ben Ali.

"Joi nu va fi o zi de vacanta, actiunile din strada vor continua", afirma gruparea pe pagina sa de Facebook.

  • Mii de manifestanti au iesit in strada in mai multe orase din tara, in pofida unei interdictii stricte a autoritatilor.

La Cairo, un politist si un manifestant au fost ucisi, potrivit unor surse medicale.

"Vrem sa inlaturam regimul",
au scandat protestatarii, aruncand cu pietre in politistii care au rispostat cu gaze lacrimogene si gloante de cauciuc, au precizat martorii oculari.
Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Cele doua decese ridica la sase numarul persoane moarte in doua zile de proteste.

Intr-un alt cartier din Cairo, zeci de manifestanti au infruntat fortele de securitate in fata Ministerului de Externe, fortand una dintre intrarile acestuia, inainte de a fi dispersati cu gaze lacrimogene de politie.

  • La Suez, confruntarile au izbucnit dupa refuzul politiei de a preda cadavrul unuia dintre cei trei manifestanti decedati in timpul protestelor de marti.

Acestia au aruncat cu sticle incendiare intr-o cladire apartinand municipalitatii, iar o parte din aceasta a luat foc, potrivit martorilor oculari. Ei au lansat, de asemenea, cocteiluri Molotov intr-un sediu al partidului presedintelui Hosni Mubarak si au atacat cu pietre politistii.

Politia a folosit gaze lacrimogene si gloante de caucic pentru a-i dispersa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.