Familia presedintelui destituit Zine El Abidine Ben Ali ar fi fugit din Tunisia cu 1,5 tone de aur, potrivit cotidianului Le Monde, care citeaza surse din cadrul presedintiei franceze, o informatie dezmintita de Banca Centrala din Tunisia, relateaza AFP.

"Elysee suspecteaza familia Ben Ali ca a fugit din Tunisia cu 1,5 tone de aur", afirma cotidianul francez in editia de luni, potrivit MEDIAFAX.

Le Monde arata ca presedintia "se bazeaza pe informatiile obtinute de serviciile secrete franceze", care "incearca sa inteleaga cum s-a incheiat ziua de vineri, 14 ianuarie, cand presedintele si familia sa au fugit din tara".

Potrivit serviciilor secrete franceze, citate de Le Monde, Leila Trabelsi, sotia presedintelui, "ar fi mers la Banca Centrala din Tunisia in cautarea unor lingouri de aur" si ar fi primit un refuz din partea guvernatorului, care ulterior a cedat sub presiunea lui Zine El Abidine Ben Ali.

"Se pare ca sotia lui Ben Ali a plecat cu aur (....), 1,5 tone de aur, care valoreaza 45 de milioane de euro", a declarat un oficial politic francez.


  • Banca Centrala din Tunisia (BCT) a dezmintit categoric aceste informatii.

"Rezervele de aur ale Bancii Centrale din Tunisia nu au fost atinse in ultimele zile", a declarat o sursa oficiala din cadrul BCT pentru AFP.

"Rezerva de valuta nu a fost nici ea atinsa, tare are reguli foarte stricte", a adaugat aceasta sursa, dand asigurari ca guvernatorul bancii "nu a primit pe nimeni in ultimele zile, nici pe Leila (Trabelsi), nici pe Ben Ali".

Zine El Abidine Ben Ali a fugit vineri din tara in Arabia Saudita, dupa o luna de manifestatii reprimate sangeros.

Cea de-a doua sotie a acestuia, Leila Trabelsi, si familia acesteia din urma au acaparat bogatiile tarii folosind aparatul de stat, aliante, cruptie si amenintari, afirma mai multi experti si analisti. De trei zile, membrii clanului sunt cautati in Tunisia, arestati sau ucisi, iar somptuoasele lor vile sunt jefuite.

Citeste si: Revolte in Tunisia: Mii de turisti europeni au fost repatriati


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.