O inregistrare video difuzata in Bolivia a intensificat indoielile privind autenticitatea unui presupus complot din 2009 impotriva presedintelui Evo Morales, care s-a soldat cu uciderea a trei "mercenari", intre care si un roman, si a dus la inculparea unor personalitati din opozitie.

Inregistrarea video, difuzata vineri de postul privat de televiziune Cadena A, prezinta un martor-cheie in ancheta, Ignacio Villa Vargas, in timp ce primea 31.500 de dolari de la un interlocutor neidentificat, pentru a parasi Bolivia definitiv, informeaza MEDIAFAX, citand AFP.

La 16 aprilie 2009, Eduardo Rozsa Flores, cu cetatenie ungaro-croato-boliviana, Michael Dwyer, cetatean irlandez, si Arpad Magyarosi, cu cetatenie romano-ungara, au fost impuscati mortal de politie intr-un hotel din Santa Cruz. Acestia erau suspectati ca ar fi complotat in vederea uciderii presedintelui bolivian, Evo Morales.

Versiunea oficiala, conform careia acestia au fost ucisi in urma unui schimb de focuri, a fost pusa la indoiala in special de organizatiile neguvernamentale. Doi "complici" au fost arestati si sunt in continuare in detentie.

In prezent, 39 de persoane sunt inculpate oficial in legatura cu acest dosar, dintre care 13 sunt in arest preventiv, iar 18 sunt date in urmarire, inclusiv Villa. Majoritatea sunt apropiate mediilor opozitiei conservatoare din Santa Cruz, capitala economica a tarii. Marturiile lui Villa au fost cruciale in inculparile initiale.

Teoria complotului a fost pusa la indoiala si de cancelariile straine. O nota diplomatica publicata in decembrie de WikiLeaks arata ca ambasada SUA avea indoieli privind autenticitatea unui presupus complot impotriva presedintelui bolivian, Evo Morales, considerandu-l un pretext pentru arestari in randul opozitiei.

In opinia mediilor de opozitie, complotul ar fi fost regizat sau cel putin manipulat de stat, pentru a justifica ulterior masuri impotriva opozitiei.

Inregistrarea video, de provenienta "anonima" potrivit postului de televiziune, pare sa acrediteze aceasta ipoteza, cu un martor-cheie, Villa, care poate fi recunoscut clar si care este platit de un necunoscut pentru a disparea. Mai multe institutii de presa sustin ca au recunoscut vocea unui fost oficial din serviciile de informatii boliviene.

Citeste si:
Corina Cretu: O invit pe doamna premier sa spuna daca atacurile la...
Corina Cretu: O invit pe...

Morales, care a subliniat ca nu crede ca un oficial este implicat in acest caz, a afirmat ca inregistrarea video "trebuie sa faca obiectul unei anchete". Citat duminica de agentia oficiala ABI, el a afirmat ca oricum "a fost un grup de straini si de bolivieni, mai ales din Santa Cruz, care viza sciziunea" tarii.

Citeste si: Presedintele bolivian Evo Morales, reales pentru un nou mandat


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.