Mii de manifestanti europeni au sarbatorit sambata inlaturarea de la putere a presedintelui tunisian Zine El Abidine Ben, cerand instaurarea democratiei.

Cea mai importanta manifestatie a zilei a reunit, la Paris, 8.000 de persoane,in special tunisieni, franco-tunisieni, precum si reprezentanti ai partidelor de stanga franceze, care s-au reunit in Piata Republicii, in centrul capitalei. Comunitatea tunisiana din Franta, fosta putere coloniala in Tunisia, numara sute de mii de persoane, potrivit MEDIAFAX.

Tinerii purtau sicrie acoperite cu drapele tunisiene si pancarte pe care se putea citi: "Multumim martirilor nostri, nu va vom uita niciodata". Intr-o atmosfera de calm, manifestantii au scandat "Ben Ali asasin" sau "Ben Ali in justitie" si au arborat numeroase pancarte pe care se putea citi: "Omagiu martirilor nostri", "Mana in mana pentru democratie" sau "Revenirea la pacea civila".

La Lyon (centru-est), manifestatia, la care au participat 800 de persoane, s-a transformat intr-o demonstratie de bucurie, numerosi tunisieni cantand imnul national. La Lille (nord), unde au manifestat aproximativ 450 de persoane, printre drapelele tunisiene se puteau vedea si cele marocane sau algeriene.
La Toulouse (sud-vest), intre 350 si 500 de persoane au defilat in centrul orasului.


Criza in Tunisia: Presedintele a fost indepartat definitiv de la putere


In Italia
, sute de persoane au manifestat in mai multe orase. La Milano, aproximativ 200 de imigranti tunisieni, veniti din mai multe regiuni, s-au reunit in fata consulatului Tunisiei. Fluturand drapele tunisiene, demonstrantii au cantat de mai multe ori imnul national.
La Palermo, circa 200 de manifestanti au raspuns apelului unui colectiv de liceeni si studenti solidari cu poporul tunisian.
La Roma, o demonstratie organizata de partidele de stanga a reunit circa 100 de persoane "solidare cu manifestatiile populare din Tunisia", care au cerut sa se puna capat "complicitatii Italiei cu regimul lui Ben Ali".

In Elvetia
, 1.000 de persoane au defilat sambata in centrul orasului Lausanne si la Geneva, in vestul tarii, potrivit agentiei de presa ATS.
Circa 200 de persoane au demonstrat la Lausanne si 800 la Geneva, arborand pancarte pe care se putea citi: "Traiasca revolutia in Tunisia. Toata puterea poporului" sau "Jos dictatorul Ben Ali".
"Visul nostru a devenit realitate. Este posibil sa elimini criminalii", a declarat Anis Mansouri, coordonatoarea Asociatiei tunisienilor din Elvetia.
"Plangem de bucurie pentru plecarea lui Ben Ali, dar acum incepe munca de instaurare a demcratiei", a adaugat acesta.

Peste 500 de persoane de origine tunisiana au defilat in centrul Bruxelles-ului, multe dintre ele fluturand drapele tunisiene si cantand imnul national pentru a sprijini poporul tunisian dupa inlaturarea de la putere a presedintelelui Ben Ali
.

Citeste si:
Proteste violente în Grecia, după accidentul feroviar devastator
Proteste violente în Grecia,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.