Ministrul bulgar de Externe, Nicolai Mladenov, si-a exprimat, miercuri, la Sofia speranta ca Bulgaria va putea sa adere la spatiul Schengen pana la sfarsitul anului. Insa, Joseph Daul, presedintele grupului Partidului Popular European (PPE) in Parlamentul European (PE) a declarat pentru postul national bulgar de radio, ca Romania si Bulgaria "nu pot adera separat la spatiul Schengen, din cauza frontierei lor comune".

Calendarul aderarii la spatiul Schengen depinde de raportul final al grupului de lucru, care va fi prezentat vineri, informeaza MEDIAFAX.

"Daca raportul evidentiaza vreun domeniu in care Bulgaria sau Romania se confrunta cu deficiente, (cele doua) tari vor fi nevoite sa spuna daca pot face fata sau nu problemelor ramase, intr-un interval de cateva luni. Atunci, vom vedea daca toate cerintele au fost indeplinite. Daca nu exista deficiente, procedurile de aderare pot incepe imediat", a subliniat Daul, citat de agentia Focus News in pagina electronica.

In opinia acestuia, in pofida opozitiei Frantei si Germaniei, este, inca, posibil sa se ajunga la un compromis.

Cu toate acestea, vorbind despre prioritatile Bulgariei si presedintiei ungare a UE, Mladenov a declarat ca Guvernul bulgar este convins sa va indeplini pana in martie toate criteriile tehnice pentru a deveni membru al Acordului Schengen, relateaza MEDIAFAX, citand site-ul Novinite.com.

Luna martie a fost data stabilita pentru aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, dar reticentele unor tari vest-europene si informatiile potrivit carora Bulgaria ar intampina probleme in controlarea granitei au facut putin probabila respectarea acestei date.

"Speram ca dupa luna martie, dupa ce vom fi indeplinit toate criteriile tehnice, vom permite statelor membre UE sa ia o decizie in scurt timp pentru ca Bulgaria sa poata adera la spatiul Schengen pana la sfarsitul lui 2011", a declarat Mladenov.

"Aderarea Bulgariei la spatiul Schengen este extrem de importanta sub toate aspectele si directiile, va puteti imagina acest lucru, si nu este nevoie sa va explic eu", a precizat ministrul, enumerand prioritatile ministerului sau in timpul presedintiei ungare a UE.

Romania si Bulgaria sperau sa adere la spatiul Schengen in martie 2011, insa Franta si Germania au apreciat in decembrie ca intrarea lor in spatiul de circulatie fara vize este prematura.

Citeste si:
România scapă de MCV. Anunțul făcut de Comisia Europeană. Ursula...
România scapă de MCV. Anunțul...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.