Romania si Bulgaria nu se vor integra in spatiul Schengen la sfarsitul lui martie, asa cum sperau liderii lor, deoarece raportul de evaluare privind controlul frontierelor bulgare este "negativ", au declarat vineri, la Bruxelles, mai multi diplomati europeni.

Decizia ar trebui sa fie luata in cadrul Consiliului ministrilor de Interne din Uniunea Europeana, prevazut sa se desfasoare la 24 februarie, relateaza MEDIAFAX, citand AFP.

"Aderarea in martie este moarta. Nici o decizie nu va fi luata, deoarece raportul de evaluare a Bulgariei privind controlul frontierei sale cu Turcia este negativ. Or nu putem sa admitem Romania fara Bulgaria", a explicat unul dintre acesti diplomati
, sub acoperirea anonimatului.

Presedintia ungara a UE poate decide sa puna aceasta chestiune pe ordinea de zi a reuniunii ministrilor de Interne, dar "decizia va fi negativa", a apreciat un alt diplomat. [Amanarea aderarii la Schengen: Adevar sau eroare diplomatica?]

Franta si Germania considera "prematur" sa permita intrarea Romaniei si Bulgariei in spatiul Schengen in martie 2011. "Franta si Germania nu sunt singurele. Aproximativ 12 Guverne din UE impartasesc aceasta opinie", a subliniat diplomatul.

Retail jobs

Amanarea aderarii la spatiul Schengen nu trebuie sa fie considerata o sanctiune. "Grecia a fost respinsa de trei ori de Germania inainte de a fi in final admisa, iar actualitatea arata ca Germania avea dreptate sa o blocheze, deoarece Grecia are in continuare probleme cu asigurarea securitatii la frontiera sa cu Turcia", aminteste un alt diplomat de la Bruxelles.

Spatiul Schengen include 25 de state membre si permite unui numar de peste 400 de milioane de cetateni sa circule liber, fara a prezenta pasapoartele. Numai Marea Britanie si Irlanda, doua tari insulare, au decis sa ramana in afara spatiului Schengen. Insa trei state care nu fac parte din UE - Elvetia, Norvegia si Islanda - au aderat la acest spatiu. Pe langa Bulgaria si Romania, Ciprul a cerut de asemenea sa se alature zonei Schengen.

Citeste si: Baconschi "face lumina" in "cazul Schengen"

Citeste si:
TOP 10 cele mai sărace țări din Uniunea Europeană. Pe ce loc se...
TOP 10 cele mai sărace țări...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.