Germania si Franta blocheaza aderarea Romaniei si Bulgariei la Schengen, un demers ce loveste nu numai cele doua tari, dar si aliatii lor politici din fostul bloc estic, cu precadere Ungaria, care facuse din aceasta prioritate a presedintiei sale asupra Consiliului UE, scrie Financial Times.

Cum pentru decizia aderarii la Schengen este nevoie de unanimitate politica, pozitia franco-germana va obliga la stabilirea unui nou calendar, au declarat diplomati citati de Financial Times.

Miscarea va fi deosebit de dezamagitoare pentru Ungaria, care la 1 ianuarie preia presedintia Consiliului European si care sperase sa repare legaturile fragile dintre vechile state membre ale UE, cum sunt Franta si Germania, si noii veniti in blocul european, in special din est, transmite Realitatea.

"Ungurii facusera din aderarea la Schengen o prioritate si chiar daca ei au fost realisti in privinta sanselor de succes, se vor simti respinsi", a declarat un diplomat ungar pentru Financial Times.

"A fi sau a nu fi in Schengen?", in opinia politicienilor romani


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.