Directorul Biroului ONU pentru droguri si crima organizata informa NATO ca insurgentii afgani retin mii de tone de heroina si isi trateaza drogurile ca pe "conturi de economii", pentru a manipula pretul in Occident, arata o telegrama dezvaluita de WikiLeaks, citata de The Guardian.

Antonio Mario Costa a informat oficialii NATO ca talibanii si gruparile de crima organizata au retinut 12.400 de tone de opiu de pe piata internationala, pentru a pastra pretul heroinei la un nivel profitabil. Opiul retinut ar fi valorat 1,25 miliarde de dolari. Din fiecare tona de opiu, cu o valoare estimata la circa 100.000 de dolari, se pot produce aproximativ 100 de kilograme de heroina, citeaza MEDIAFAX.

Telegrama diplomatica americana pare sa arate ca ONU crede ca talibanii si alti insurgenti din Afganistan sunt bine organizati, constienti de piata si concentrati asupra mentinerii unui pret viabil pentru droguri. Rapoartele asupra implicarii talibanilor in piata drogurilor, din 2009, s-au concentrat asupra impartirii intre diferitele grupari de trafic de droguri in Afganistan si au relevat rivalitatile dintre acestea.

  • Trafic de droguri, crima organizata si spalare de bani

Sub titlul "Stocurile de opium raman mari", in telegrama se arata ca Antonio Mario Costa a declarat ca Afganistanul detine stocuri de 12.400 de tone de opium, deoarece produce mai mult decat se consuma la nivel mondial. Costa crede ca insurgentii retin aceste stocuri de la desfacerea pe piata si le considera «conturi de economii». Stocurile reprezinta astfel o amenintare serioasa, pentru ca pot fi utilizate pentru a finanta insurgenta. Costa incurajeaza serviciile secrete sa se concentreze asupra stocarii si miscarii stocurilor de opium in Afganistan.

Costa s-a retras din ONU in acest an. Acesta a provocat o dezbatere internationala, afirmand ca miliarde de lire sterline, bani spalati din traficul de droguri si crima organizata, au fost utilizate la propulsarea a numeroase institutii financiare majore din lume, in timpul crizei economice.

Potrivit raportului ONU pentru 2010, productia totala de opiu din Afganistan este estimata la 3.600 de tone, mai mica cu 48 la suta fata de cea din 2009. Scaderea s-a datorat unei infectii a plantei in provinciile Helmand si Kandahar.

Citeste si:
Talibanii îndeamnă la pace după masacrul din Afganistan. Gruparea...
Talibanii îndeamnă la pace...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.