Portugalia urma sa exprime "dezamagirea", in toamna anului 2006, in legatura cu decizia SUA de a sustine organizarea summitului NATO la Bucuresti in 2008, Lisabona retragand candidatura pentru gazduirea reuniunii la solicitarea SUA, arata documente diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks.

Conform unui mesaj trimis pe 20 octombrie 2006 de ambasada americana din Lisabona, ministrul portughez de Externe, Luis Amado, urma sa exprime "dezamagirea" Guvernului portughez in legatura decizia SUA privind organizarea summitului NATO la Bucuresti in 2008, transmite MEDIAFAX.

Luis Amado "va reafirma angajamentul Portugaliei pentru combaterea terorismului si va exprima dezamagirea ca Statele Unite au decis sa sustina Bucurestiul pentru gazduirea summitului (NATO) din 2008 in locul Lisabonei", informa ambasada americana din Portugalia intr-o telegrama trimisa inaintea intrevederii pe care seful diplomatiei portugheze urma sa o aiba pe 24 octombrie 2006 cu secretarul de Stat american Condoleezza Rice.

Mesajul diplomatic, cu caracter "secret", a fost trimis pe 20 octombrie 2006, de ambasada SUA din Lisabona, la sediul Departamentului de Stat american, fiind semnat de ambasadorul american Alfred Hoffman.

Intr-un mesaj trimis peste un an, in septembrie 2007, ambasada americana din Lisabona afirma: "La solicitarea noastra, Portugalia a retras pana la urma candidatura pentru gazduirea summitului NATO din 2008, in favoarea Romaniei. In schimbul acestei decizii, Statele Unite au acceptat sa sustina candidatura Portugaliei pentru gazduirea summitului NATO din 2010". Mesajul diplomatic, cu caracter "secret", a fost trimis pe 7 septembrie 2007 la Casa Alba si la Departamentul de Stat american.

Retail jobs

Bucurestiul a gazduit summitul NATO din aprilie 2008, iar Lisabona a organizat reuniunea NATO din noiembrie 2010.

Descopera cum arata lumea vazuta "prin lupa" WikiLeaks din DOSARUL 9AM!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.