Rafale violente de vant si precipitatii abundente s-au abatat de sambata asupra Orientului Mijlociu, provocand moartea a cel putin cinci persoane, dupa mai multe luni de seceta si temperaturi estivale
Rafale de vant de peste 100 de kilometri pe ora, valuri de zece metri pe coasta, nori de nisip in interiorul continentului, scaderi bruste de temperatura, ploi puternice si chiar furtuni de zapada se inregistreaza in ultimele zile in aceasta regiune, scrie MEDIAFAX.
  • In Egipt, o uzina cu sase etaje s-a prabusit duminica la Alexandria (nord), provocand moartea a trei muncitori si ranirea grava a altor sase, a declarat un oficial din cadrul serviciilor de securitate, potrivit caruia accidentul a fost provocat de furtuna care a "fragilizat fundatia" cladirii.

Echipele de salvare cautau alti muncitori printre daramaturi, numarul acestora fiind de aproximativ 30 in momentul accidentului. Astfel de accidente sunt destul de frecvente in Egipt, unde normele de constructie sunt de obicei ignorate.
  • Sambata, o femeie in varsta de 45 de ani a murit la Tripoli, in nordul Libanului, cand un palmier smuls din radacini de vant a cazut peste masina ei. Un turist rus in varsta de 41 de ani s-a inecat, fiind luat de vant in timp ce se afla pe malul marii la Netanya, la nord de Tel Aviv.
  • Un cargou moldovean a naufragiat duminica la 15 kilometri in largul portului israelian Ashdod. Cei 11 membri ai echipajului au fost salvati de o alta nava, dar pentru moment nu se stie daca vaporul lor transporta substante periculoase. In cursul dupa-amiezii, o nava de transport italiana a intampinat dificultati in largul Marsa Matrouh (nord-vestul Egiptului). Potrivit agentiei italiene Ansa, aceasta este incarcata cu vopseluri si rasini.
  • Rafalele de vant si lipsa vizibilitatii au perturbat unele zboruri pe aeroporturile din Beirut, Tel Aviv, Alexandria sau Cairo si au obligat autoritatile sa inchida porturile din Liban, Haifa (nordul Israelului), Alexandria si Dekheila (nordul Egiptului), precum si opt porturi egiptene de la Marea Rosie.
  • In Liban, mai multe rute importante de coasta au fost inundate si inchise circulatiei. La munte a cazut prima zapada, spre marea usurare a proprietarilor din statiunile de schi, chiar daca soferii au apreciat mai putin drumurile acoperite de polei si ambuteiajele de dimineata.
  • Zapada si ploaia au cazut din abundenta pe platoul Golan, teritoriu anexat de Israel, unde stratul de zapada a crescut la 70 de centimetri pe Muntele Hermon. Si Damascul a fost afectat de o furtuna de zapada, care a adus putina speranta in aceasta tara care sufera de seceta de patru ani.
  • In Iordania, afectata de furtuni de nisip, serviciile de meteorologie anticipeaza ploi abundente si zapada spre sfarsitul zilei, autoritatile temandu-se de inundatii. In Egipt, un nor de nisip limita vizibilitatea la 300 de metri in capitala. Furtuna perturba astfel circulatia pe canalul Suez: traficul pe aceast artera strategica a comertului maritim mondial era inchis la Mediterana si intarziat din Marea Rosie.
  • In toata regiunea, intemperiile au provocat pene de electricitate. Numerosi copaci au fost scosi din radacini, dintre care peste 120 numai la Tel Aviv, in timp ce indicatoarele rutiere au fost distruse. Aproximativ 30 de persoane au fost usor ranite in Israel din cauza acestor incidente, potrivit televiziunii publice.

Potrivit serviciilor de meteorologie egiptene, vremea nefavorabila va continua si astazi.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.