Bande de chinezi, romani si albanezi s-au instalat in Catalonia, unde creeaza retele de prostitutie, potrivit unor note diplomatice americane, dezvaluite de WikiLeaks, care arata ca, in opinia SUA, regiunea este un important centru de activitate al islamistilor radicali, relateaza Paris Match.

Conform notelor diplomatice, publicate sambata de cotidianul spaniol El Pais si citate de revista franceza Paris Match in editia electronica, Statele Unite considera Catalonia drept "cel mai mare centru de activitate al islamistilor radicali din Mediterana".

Potrivit doumentelor, citate de MEDIAFAX, "importanta imigratiei, legala sau ilegala, provenind din Africa de Nord (Maroc, Tunisia si Algeria), precum si din Pakistan si Bangladesh, face din aceasta regiune un magnet pentru recrutarea teroristilor". "Politia nationala estimeaza ca 60.000 de pakistanezi locuiesc la Barcelona si in imprejurimi, majoritatea traiesc (...) la marginea societatii spaniole, nu vorbesc limba, sunt adesea someri si au putine locuri pentru a-si practica religia cu demnitate". In opinia americanilor, acest lucru constituie un "teren fertil de recrutare pentru teroristi".

Aeroportul din Barcelona ar fi unul dintre cele mai utilizate de mafie, conform SUA
. "Autoritatile spaniole ne-au spus ca bande de chinezi, romani si albanezi s-au instalat in Catalonia, extinzandu-se de-a lungul coastei mediteranene, si castiga teren. Aceste grupari isi folosesc formarea militara pentru a crea retele de prostitutie penale, iar autoritatile spaniole nu au formare specifica pentru a lupta impotriva activitatii acestor bande", explica o nota diplomatica.

"Barcelona, baza operationala pentru distributia si finantarea cartelurilor columbiene de cocaina", afirma documentul. Tranziteaza de asemenea canabis din Maroc si heroina din Afganistan. In acest context, "Statele Unite au nevoie sa stie ce se urzeste intre Algeria, Tunis, Rabat si sudul Frantei. Consulatul din Barcelona ar fi platforma ideala pentru implantarea unei celule de spionaj, pentru ca are suficient spatiu, o amplasare buna, iar securitatea comunicatiilor ar fi asigurata". Acest sfat a fost urmat. "Decizia a fost adoptata in octombrie 2007, iar acest centru este operational de doi ani la consulatul din Barcelona", explica El Pais.

Afla cum arata lumea vazuta "prin lupa" WikiLeaks din DOSARUL 9AM!


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.