Papa Benedict s-a opus in 2004 aderarii unui stat musulman, Turcia, la Uniunea Europeana, potrivit unor note diplomatice americane dezvaluite de WikiLeaks, care arata si ca Vaticanul voia sa foloseasca Polonia pentru a promova valorile catolice in UE, relateaza The Guardian, in editia online.

Actualul Papa este responsabil pentru ostilitatea tot mai mare a Vaticanului fata de o eventuala aderare a Turciei la Uniunea Europeana, potrivit telegramelor diplomatice trimise de ambasada SUA la Sfantul Scaun. In 2004, cardinalul Ratzniger, care avea sa devina Papa Benedict al XVI-lea, a vorbit impotriva integrarii unui stat musulman, desi atunci Vaticanul era oficial neutru in aceasta problema, relateaza MEDIAFAX.

Telegrama arata ca Ratzinger a fost principala forta in spatele tentativei fara succes a Vaticanului de a asigura o referire la "radacinile crestine" ale Europei in Constitutia UE. Diplomatii americani notau ca Ratzinger "intelege clar ca daca se va permite aderarea unei tari musulmane la UE, cazul sau pentru fundamentele crestine ale Europei va fi slabit".

Notele diplomatice arata actiunile de lobby ale administratiei americane la Roma si Ankara in favoarea aderarii Turciei. "Speram ca un oficial de rang inalt al departamentului poate vizita Sfantul Scaun pentru a-i incuraja sa faca mai mult pentru un mesaj pozitiv privind Turcia si integrarea", potrivit unei telegrame din 2006. Dar in 2009, ambasadorul american scria ca "Vaticanul ar putea prefera ca Turcia sa dezvolte o relatie speciala cu UE, in locul aderarii".

Telegramele mai dezvaluie ca Vaticanul planuia sa foloseasca Polonia ca un "cal troian" pentru a raspandi valorile catolice privind familia in structurile Uniunii Europene de la Bruxelles.

Ambasadorul SUA la Sfantul Scaun de atunci, Francis Rooney, scria in 2006, la scurt timp dupa alegerea Papei Benedict al XVI-lea, ca Vaticanul spera ca Polonia sa fie o contrapondere fata de laicitatea vest-europeana, dupa aderarea sa la UE.

De asemenea, Vaticanul le-a spus americanilor ca vrea sa-l submineze pe presedintele Venezuelei, Hugo Chavez, in America Latina, din cauza temerilor privind deteriorarea puterii catolice in regiune.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.