Din Spania si pana in Bulgaria, mafia rusa pare nu doar bine implantata, ci este suspectata de legaturi cu membrii puterii politice de la Moscova, potrivit unor telegrame diplomatice americane obtinute de WikiLeaks si dezvaluite de cotidianul Le Monde, relateaza AFP.

In Spania, Ambasada Statelor Unite saluta, in august 2009, doua operatiuni majore, numite Troika (2008-2009) si Avispa (2005-2007) contra retelelor "ruse", care au condus la arestarea a peste 60 de suspecti, intre care si patru dintre cei opt sau zece lideri ai mafiei ruse din afara Rusiei, scrie MEDIAFAX.

  • Intr-o reuniune, la Madrid, a Grupului de lucru americano-spaniol asupra crimei organizate, procurorul Jose "Pepe" Grinda Gonzales, care a condus operatiunea Avispa, "considera Bielorusia (Belarus), Cecenia si Rusia state cvasi-mafiote" si afirma ca "Ucraina va deveni un asemenea stat", relata ambasada americana, la 8 februarie 2010.

Potrivit lui Grinda, mafia rusa exercita un "control enorm" asupra sectoarelor strategice, precum cel al aluminiului.

Acest procuror spaniol vorbeste despre legaturi ce ar putea exista, in opinia lui, intre anumiti mafioti din Spania si oficiali rusi de rang inalt. El ridica "problema nerezolvata" a "nivelului implicarii premierului (rus) Vladimir Putin in mafia rusa", potrivit unui rezumat al unui memorandum american.

Totusi, diplomatii americani nu stabilesc o echivalenta intre varful puterii rusesti si mafie.

  • Criminalitatea organizata in Bulgaria, care a aderat la Uniunea Europeana (UE) la 1 ianuarie 2007, face, de asemenea, obiectul unei telegrame, trimisa la 7 iulie 2005, de Ambasada Statelor Unite de la Sofia.

"Rusia continua sa exercite o influenta semnificativa asupra economiei bulgare, prin intermediul importurilor de energie, inclusiv de petrol, gaze naturale si combustibil nuclear", se arata in telegrama. Ambasada americana evoca activitatile, in Bulgaria, ale unei companii ruse, care ar fi avut, in perioada respectiva, "puternice legaturi cu serviciile ruse de informatii si crima organizata".
Citeste si:
Julian Assange a fost arestat la Londra
Julian Assange a fost arestat...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.