Autoritatile israeliene au anuntat decesul a 41 de persoane, din care 36 gardieni de inchisoare, in incendiul de padure izbucnit joi, cel mai grav din istoria Israelului, iar flacarile continuau sa faca ravagii vineri in apropiere de portul Haifa.

Incendiul, a carui origine este inca necunoscuta, nu a fost nici pana in prezent controlat, vantul intetind flacarile care se extind pe terenul impadurit, informeaza MEDIAFAX, citand AFP. "Pana in prezent au fost inregistrati 41 de morti, din care 36 de gardieni de inchisoare", potrivit serviciilor medicale.

Gardienii decedati, din care numerosi apartin comunitatii arabe druze, se aflau la bordul unui autobuz suprins de flacari, afirma politia. "Autobuzul urma sa suplimenteze personalul centrului de detentie Damon, in curs de evacuare, pentru a securiza transferul detinutilor catre alte inchisori", a explicat administratia penitenciarului.

Politia nu a putut furniza un bilant definitiv, deoarece doar 11 cadavre au fost identficate, mai multe persoane sunt date disparute si cautarile continua pe teren pentru a descoperi alte posibile victime, a declarat purtatorul de cuvant al politiei, Micky Rosenfeld.

Saptesprezece persoane au fost spitalizate, dintre care doua se afla intr-o stare grava si una, comisarul de politie din Haifa, este intr-o stare critica, potrivit acestei surse.

Ministrul pentru Securitate Interna, Yitzhak Aharonovitch, a dat asigurari ca "nimeni nu se mai afla in prezent in pericol, avand in vedere masurile de precautie luate". El a mentionat o posibila imbunatatire a situatiei. "Vazuta de sus, situatia este mult mai buna decat de la sol", a adaugat el.

Trei sute de pompieri au fost mobilizati la fata locului. Premierul israelian Benjamin Netanyahu a solicitat un ajutor international.

Primele trei avioane de asistenta internationala au sosit vineri in Israel si au inceput sa actioneze. Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, sunt asteptate cel putin 17 avioane si elicoptere: doua din Turcia - in pofida crizei diplomatice intre cele doua tari -, doua din Franta, patru din Grecia, doua din Azerbaidjan, doua din Rusia, unul din Croatia, trei din Cipru si unul din Romania.

Citeste si:
Anchetă după incendiul de la Hidrocentrala Porțile de Fier 1. A...
Anchetă după incendiul de la...

Au fost evacuati pana in prezent cel putin 13.000 de locuitori ai regiunii, dintre care 2.000 de locuitori ai unui cartier de la periferia de sud a orasului Haifa, (cel de-al treilea oras al Israelului, cu o populatie de 265.000 de persoane), potrivit politiei.

Orientul Mijlociu se confrunta de peste o luna cu o seceta neobisnuita. Serviciile meteorologice anuntasera joi o temperatura de 31 de grade in regiunea Haifa, cu rafale de vant de 30 de kilometri pe ora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.