Ploi torentiale s-au abatut asupra insulei filipineze Luzon pe masura ce taifunul Megi a intrat pe teritoriul acestei tari.

Megi, cunoscut ca taifunul Juan, a atins insula Luzon lanca Sierra Madre, a anuntat Administratia Filipineza pentru servicii Atmosferice, Geofizice si Astronomice, potrivit CNN.

In momentul in care Megi a ajuns la uscat (n.r. luni, la ora locala 11:35, 06:35 ora Romaniei), viteza vantului atinsese circa 225 kilometri/ora, cu rafale de pana la 260 kilometri/ora. La ora locala 13:00 (n.r. 08:00, ora Romaniei), taifunul ajunsese la circa 50 de kilometri distanta de orasul Tuguegarao, iar viteza vantului era de 190 kilometri/ora cu rafale de pana la 225 kilometri/ora.

Meteorologul CNN, Ivan Cabrera, a declarat ca taifunul Megi este cea mai puternica furtuna de pe planeta incepand din 2005 cand uraganul Wilma a devastat Statele Unite ale Americii. Totodata, Megi este mai puternica si decat taifunul Flo, care a lovit Pacificul in 1990.

Potrivit lui Cabrera, vanturile puternice au smuls multi copaci din radacina, autostazile au fost inundate, iar in unele zone s-ar putea inregistra 300 pana la 500 de milimetri de apa pe metru patrat. "Sute de mii de hectare de culturi agricole de sunt in mare pericol", a adaugat meteorologul CNN.

"Din pacate, aceasta este o zona a Terrei unde infrastructura pamantului este destul de fragila, reteaua de electricitate este de asemenea fragila si o multime de persoane locuiesc in care destul de rudimentare", a declarat pentru CNN, vanatorul de taifunuri James Reynolds.


  • Mii de persoane evacuate in Filipine, inaintea taifunului Megi

Mii de persoane au fost evacuate din sate aflate in nordul tarii, iar presedintele Benigno Aqunio a cerut agentiilor nationale sa fie pregatite de interventie, transmite MEDIAFAX, citand Biroul filipinez de prognoza meteo.
Citeste si:
VIDEO Un oraș din Filipine, acoperit de cenușă în urma erupției...
VIDEO Un oraș din Filipine a...

Arhipelagul este afectat in fiecare an de circa 20 de taifunuri, unele dintre acestea violente, potrivit AFP. Furtuna tropicala Ketsana si taifunul Parma, inregistrate in septembrie si octombrie 2009, au provocat inundatii grave, soldate cu moartea a peste 1.000 de persoane.

Centrul national de meteorologie de la Beijing a avertizat ca Megi s-ar putea dovedi cel mai puternic taifun din actualul sezon.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.