Vicepresedintele companiei americane care a achizitionat FC Liverpool a inchiriat CIA un avion folosit probabil pentru extradari exceptionale. Un raport al grupului Reprieve face legatura intre un zbor catre Romania si rapirea unor agenti al-Qaida, relateaza presa internationala.

Potrivit raportului organizatiei pentru drepturile omului Reprieve, avionul ar fi fost folosit pentru cel putin doua extradari extraordinare. Documentul face legatura intre doua zboruri - de la Guantanamo catre Maroc, in data de 27 martie 2004, si de la Guantanamo catre Romania si Maroc, in 12 aprilie 2004 - si rapirea agentilor al-Qaida Abd al Rahim al-Nashiri, Abu Zubaydah, Ramzi bin al-Shibh si Mustafa al-Hawsawi, potrivit MEDIAFAX.

Cei patru suspecti au fost transferati de la centrul de detentie de la Guantanamo Bay catre inchisori din strainatate in martie si aprilie 2004
.

Avionul ii apartine lui Phillip Morse, in varsta de 69 de ani, vicepresedinte al New England Sports Venture (NESV), care a achizitionat vineri clubul de fotbal britanic pentru suma de 300 de milioane de lire sterline, aproximativ 340 de milioane de euro. Conform investigatiei citate de Mail on Sunday, avionul a fost inchiriat de catre CIA intre 2002 si 2005, in schimbul unor sume de ordinul milioanelor de lire.

Anchetele efectuate de Parlamentul European si grupuri pentru apararea drepturilor omului au indicat legaturi intre avion si extradarile exceptionale efectuate de CIA in aceasta perioada. Un raport PE arata o legatura directa intre avion si rapirea predicatorului Abu Omar, retinut la Milano in 2003 si transferat la Cairo. Dosarul include si documente de zbor ale avionului lui Morse, inscriptionat cu logo-ul echipei de baseball Boston Red Sox.

Aparatul de tip Gulfstream IV cu 19 locuri, cu numarul de inregistrare N85VM, a efectuat un zbor intre Washington si baza Ramstein in februarie 2003. In ziua rapirii lui Omar, la 17 februarie, aparatul a decolat de la Ramstein si a aterizat la Cairo, in ziua urmatoare plecand catre Washington.

Avionul a mai aterizat la Kabul, Rabat, Tripoli sau Baku, iar dupa schimbarea datelor de inregistrare in decembrie 2004 a mai efectuat cel putin 51 de zboruri la Guantanamo.
Morse a confirmat ca a inchiriat avionul Agentiei Centrale de Informatii, dar a precizat ca a renuntat la aceasta dupa ce a aflat despre extradarea lui Omar, la inceputul anului 2005.

Citeste si:
CIA a avertizat că Putin ar putea folosi arme nucleare dacă se...
CIA a avertizat că Putin ar...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.