Uraganul Karl, care a afectat Mexicul la sfarsitul saptamanii trecute, a provocat moartea a 22 de persoane, iar alte 20 sunt inca date disparute, in timp ce o alunecare de teren produsa marti in apropiere de capitala s-a soldat cu moartea a cel putin sapte persoane.
In statul Veracruz, aflat in sud-estul Mexicului, se inregistreaza aproape 500.000 de sinistrati, bilantul total al sezonului ploios, inceput in mai si soldat cu 80 de morti, ridicandu-se la 800.000 de sinistrati, conform Protectiei Civile mexicane.

Potrivit MEDIAFAX, trecerea uraganului Karl era inca resimtita marti, cu ploi torentiale in nord-estul tarii, iar serviciul meteorologic national a anuntat marti dupa-amiaza ca zona de sud a litoralului a fost afectata si de furtuna Georgette. Aceasta nu a provocat pagube, atingand solul in regiunea Cabo San Lucas, una dintre cele mai aglomerate destinatii turistice din Mexic. Furtunile au provocat si numeroase alunecari de teren, ultima dintre acestea fiind inregistrata marti dimineata la Villa Guerrero, la circa 60 de kilometri de capitala mexicana. Alunecarea de teren a surprins un autocar ai carui pasageri coborasera pentru a inlatura un copac cazut pe sosea, dar si alte cel putin doua masini.

Cele mai multe victime ale intemperiilor au fost inregistrate in regiunea Veracruz, dar si in statul Puebla, din centrul Mexicului. In Veracruz, 40.000 de sinistrati sunt cazati in adaposturi provizorii amenajate in scoli si cladiri publice.

Guvernatorul Fidel Herrera a lansat marti un apel la solidaritate nationala. "Aproape jumatate din statul nostru se afla sub ape, dar sunt sigur ca, intr-o saptamana, vom reusi sa asanam Veracruz si sa incepem reconstructia", a spus el. Herrera a avertizat si asupra unor pericole suplimentare, dupa ce 280 de crocodili au reusit sa scape dintr-o crescatorie din regiunea Veracruz si se afla in libertate.

Presedintele Felipe Calderon a afirmat ca Mexicul se confrunta, in acest an, cu cel mai violent sezon ploios inregistrat in istoria sa.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.