Comparatia comisarului european pentru Justitie intre expulzarea romilor din Franta si deportarile naziste denota o "isterie" care nu ajuta aceasta comunitate etnica, iar Comisia Europeana are datoria de a gasi solutii, nu doar de a vorbi despre ele, comenteaza Financial Times in editia online.

"Singurul lucru care ma surprinde in legatura cu actuala disputa privind migratia romilor din Europa Centrala catre restul Uniunii Europene este de ce a durat atat de mult pana sa izbucneasca, dar si faptul ca numarul (romilor) este atat de mic", apreciaza editorialistul FT, Gideon Rachman. El aminteste ca Romania si Bulgaria sunt state membre UE de aproape patru ani si, "cu toata agitatia actuala, se estimeaza numarul romilor imigranti din Franta la doar 15.000".

"Comparatia (comisarului european pentru Justitie, Viviane) Reding intre hartuirea actuala a romilor si deportarile naziste a fost una isterica", comenteaza jurnalistul, care admite ca "primul instinct al Comisiei trebuie sa fie acela de a apara legislatia europeana, libera circulatie a persoanelor si drepturile minoritatilor". Totusi, Comisia ar trebui sa aiba o a doua reactie "mult mai chibzuita", in conditiile in care presedintele francez Nicolas Sarkozy este "un lider national ales in mod direct, mult mai familiarizat cu ceea ce ii afecteaza pe francezii obisnuiti decat un comisar numit", continua el, transmite MEDIAFAX.

Singura solutie acceptabila pe termen lung la problemele romilor din Europa trebuie sa fie data de locuri de munca, educatie si pregatire profesionala, considera jurnalistul, care subliniaza insa ca imbunatatirea situatiei romilor nu va fi un proces usor si nici ieftin. "Ca si aborigenii australieni sau nativii americani din Statele Unite, romii din Europa Centrala sunt un grup care are greutati de integrare in societatea moderna", in principal din cauza unui "trecut de persecutii", sustine editorialistul. El il citeaza apoi pe un cunoscut al sau din Franta, care isi punea intrebarea: "De ce sa platim pretul pentru ce au facut romanii si bulgarii?".

"Comisia Europeana va crea o atitudine periculoasa de opozitie daca are doar intentia de a le tine lectii francezilor despre responsabilitatile morale si legale fata de romi. Pe termen lung, dreptul atat de apreciat la libera circulatie a persoanelor in interiorul UE ar putea fi pus in discutie, in conditiile in care multe state importante solicita din nou dreptul de a-si controla granitele si de a se bucura de beneficiile cetateniei. Comisiei ii place sa vorbeasca despre «solutii europene». Acum trebuie sa si gaseasca o astfel de solutie", conchide editorialistul.

Citeste si:
Amenintari de la granita: "Voi o sa muriti! Handicapatilor! Romani...
Amenintari de la granita:...

Sarkozy, "nazistul" modern al Europei?


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.