Atacul armat comis luni de un barbat la Bratislava, soldat cu sase morti, ar fi fost motivat de ura acestuia fata de romi si se incadreaza in tendinta de xenofobie impotriva acestei minoritati etnice observata in Europa, relateaza New York Times, in editia electronica.

Barbatul, inarmat cu o arma automata si doua pistoale, a ucis sase membri ai unei familii de romi in blocul lor din capitala Slovaciei, apoi a ranit mai multe persoane tragand la intamplare pentru a scapa de politie, dupa care s-a sinucis. Aceste crime au socat tara, incadrandu-se in tendinta de xenofobie impotriva romilor observata in Europa, comenteaza New York Times, citat de MEDIAFAX.

In timp ce politistii au declarat ca identitatea agresorului si motivele sale sunt inca investigate, rude si vecini ai victimelor au spus ca atacatorul locuia in acelasi bloc si ca protesta adesea pe tema romilor, acuzand familia ca face trafic de droguri si ca tulbura linistea.

Intr-un interviu video cu membri ai familiei victimelor, postat pe site-ul cotidianului slovac SME, o tanara roma, care s-a identificat drept nepoata uneia dintre victime, a apreciat ca aceste crime au fost alimentate de rasism. "Intotdeauna era foarte ostil fata de persoanele colorate si ne ura (...). Se lua de noi tot timpul", a povestit aceasta.

SME a publicat o fotografie cu agresorul, realizata de un martor dintr-un balcon, in care poate fi vazut un barbat cu par grizonat, imbracat cu o geaca denim si purtand casti de protectie pe urechi. Institutia slovaca de presa l-a identificat ca fiind un fost soldat.

Confruntarile cu romii s-au intensificat in mai multe tari din Europa, inclusiv in Ungaria si Slovacia, dar si in Italia si Franta. Autoritatile franceze au desfiintat in ultimele saptamani tabere de romi si au repatriat in Romania si Bulgaria sute de romi aflati in situatie ilegala, generand acuzatii de discriminare.

Bratislava: Atac armat soldat cu 7 morti


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.