Un seism cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter s-a produs in Ecuador joi dimineata, la circa 170 de kilometri sud-est de capitala Quito, si a fost resimtit de asemenea in Peru, dar nu au fost raportate victime sau pagube, conform unui prim bilant oficial.

Cutremurul s-a produs la ora locala 6.54 (14.54, ora Romaniei), la o adancime de 190 de kilometri, intr-o regiune slab populata din centrul tarii, conform informatiilor publicate de Institutul american de geofizica (USGS) si de cel ecuadorian, transmite MEDIAFAX, citand AFP.

Institutul ecuadorian, care evocase initial un seism cu magnitudinea de 6,9 pe scara Richter, a revizuit puterea acestuia la 7,2 grade.

"Pentru moment nu exista informatii privind pagube materiale sau victime", a declarat ministrul Securitatii, Miguel Carvajal, prezentand un prim bilant oficial dupa seism. "Rapoartele tuturor guvernatorilor, Apararii civile, Ministerului local pentru Riscuri arata ca nu sunt pagube", a adaugat el, explicand ca acest lucru se datoreaza adancimii seismului.

Principalul oras din regiunea afectata in Ecuador este Ambato, capitala provinciei Tungurahua, unde se afla vulcanul cu acelasi nume, situat la 140 de kilometri vest de epicentru.

Institutul geofizic din Peru a precizat de asemenea ca seismul a fost resimtit si in aceasta tara, vecina cu Ecuadorul, de-a lungul coastei sale si in provinciile amazoniene.

Cele doua tari sunt situate pe Cercul de Foc al Pacificului, unde activitatea seismica este foarte puternica.

Conform specialistului Institutului de geofizica din Ecuador Sandro Vaca, nicio replica nu a fost raportata in cursul diminetii in aceasta tara. Nici o alerta de tsunami nu a fost emisa, a precizat Agentia oceanica si atmosferica americana (NOAA).

Pentru a masura puterea unui seism, USGS foloseste scara "magnitudinii momentului". Pe aceasta scara, un seism cu magnitudinea de cel putin 6 este considerat puternic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.