Oficialii Pentagonului considera ca au identificat cele 15.000 de documente clasificate despre razboiul din Afganistan pe care site-ul WikiLeaks nu le-a publicat inca, iar acestea ar putea fi "mai explozive, mai sensibile" decat cele 77.000 deja difuzate.

Armata americana examineaza in prezent cele 15.000 de documente, pentru a descoperi referiri ce ar putea dauna trupelor sau civililor, relateaza Washington Post in editia online.

Rapoartele respective contin materiale care sunt "potential mai explozive, mai sensibile" decat informatiile continute de cele 77.000 de dosare despre Afganistan publicate luna trecuta de site-ul WikiLeaks, a declarat purtatorul de cuvant al Pentagonului, Geoff Morrell, transmite MEDIAFAX.


O echipa formata din peste 100 de analisti de informatii secrete examineaza toate cele 92.000 de dosare, cautand sute de cuvinte-cheie, inclusiv numele unor cetateni afgani, moschei si aliati, pentru a evalua pericolul cauzat de expunerea lor, a precizat Morrell.

"Am gasit multe exemple in care aliatii nostri sau fortele lor sunt mentionati in aceste documente" si atunci armata americana i-a notificat, a adaugat el.

Un purtator de cuvant al WikiLeaks, Daniel Schmitt, a declarat blogului Daily Beast saptamana trecuta ca doreste ca Pentagonul sa ajute la revizuirea celor 15.000 de dosare, pentru a stabili ce materiale nu trebuie publicate, pentru a proteja civili nevinovati. "Suntem la fel de usor de gasit ca orice alta organizatie din lume. Daca sunteti seriosi privind dorinta de a colabora cu noi, contactati-ne direct", a raspuns Morrell.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.