Mai mult de 700 de persoane au murit, de la inceputul anului, in urma inundatiilor care afecteaza China, iar situatia risca sa se agraveze pana la incheierea sezonului taifunurilor, a avertizat, miercuri, guvernul de la Beijing, citat de AFP.

Autoritatile chineze au apreciat insa ca situatia nu va fi la fel de grava ca in 1998, cand apele fluviului Yangtze au atins un nivel istoric, iar inundatiile au provocat moartea a 4.150 de persoane si evacuarea altor 18 milioane, transmite MEDIAFAX.

De la inceputul anului 2010, 701 persoane au murit in urma inundatiilor, iar alte 347 sunt date disparute, a declarat Liu Ning, ministru-adjunct pentru Resurse de apa.

Fara a preciza cate dintre decese au fost inregistrate in iunie si iulie, el a afirmat ca in ultimele doua saptamani au murit 187 de persoane, zeci de mii de locuinte au fost distruse, iar pierderile economice directe sunt estimate la 142 de miliarde de yuani (21 de miliarde de dolari).

China va mai fi afectata de precipitatii cel putin pana in august, ceea ce va spori presiunile asupra lacurilor de acumulare si barajelor, in conditiile in care sezonul taifunurilor abia a inceput in Asia de Sud-Est, a afirmat Liu Ning. "In toata aceasta perioada, vor fi ploi torentiale si inundatii importante", a spus el.

Meteorologii prognozeaza ca aria de precipitatii se va extinde catre nordul Chinei, determinand inundatii in bazinele mai multor fluvii importante. Liu a precizat ca 230 de cursuri de apa din intreaga tara inregistreaza cresteri de nivel, iar zeci de rauri au atins niveluri istorice.

El a afirmat insa ca experienta anului 1998 si punerea in functiune, in 2006, a barajului celor Trei Defileuri - cel mai mare din lume, construit pe fluviul Yangtze - vor permite evitarea unei noi catastrofe. "Barajul joaca acum un rol eficient in lupta impotriva inundatiilor", a spus Liu, adaugand ca in ultimii 12 ani au fost construite si alte sisteme similare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.