Europa Centrala si de Est se confrunta din nou cu riscul de inundatii, mii de persoane fiind nevoite sa isi paraseasca locuintele.

Polonia este afectata de un al doilea val de inundatii majore din ultimele trei saptamani. Autoritatile au cerut evacuarea a mii de persoane din sudul tarii, dar oficialii locali afirma ca populatia se opune si nu ia pericolul in serios, informeaza NewsIn.

Ploile abundente au dus la o noua revarsare a raului Vistula, dupa ce inundatiile de luna trecuta s-au soldat cu 20 de morti in tara.
Mai multe sosele nationale din sudul tarii erau impracticabile duminica, din cauza lasarii solului.

Mai la sud, in Slovacia, mai multe rauri au iesit din matca. Locuitorii din apropiere de Kosice s-au aflat in pragul unui dezastru, pentru ca o alunecare de teren a blocat o cale ferata. Autoritatile au inchis linia dintre Kosice si capitala Bratislava.

Si in Ungaria premierul a convocat 12.000 de politisti, soldati si detinuti voluntari care vor consolida malurile raului Hernad.

La Budapesta, faleza Dunarii a fost inchisa circulatiei, iar malurile insulei Sfanta Margareta, un centru turistic, sunt aparate de saci cu nisip. Inundatiile au perturbat traficul feroviar, in special in nord-estul tarii.

Si agricultura are de suferit in urma precipitatiilor abundente, expertii asteptandu-se la o scadere cu 30%-40% a productiei de fructe.

In luna mai a plouat aproape in permanenta in Ungaria, cantitatea de precipitatii atingand 22 de litri pe metru patrat, media pe un an intreg.

In Croatia, Guvernul a trimis vineri trupe pentru a ajuta populatia sa lupte impotriva cresterii nivelurilor raurilor. Armata va pregati si evacuarea locuitorilor din estul tarii, daca situatia se va deteriora.

Serviciile de salvare au fost mobilizate si in mai multe provincii austriece pentru a face fata inundatiilor, in urma ploilor abundente.

Citeste si:
VIDEO Inundații la metroul în Paris, după ce a plouat torențial o oră
VIDEO Inundații la metroul și...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.