Furtuna tropicala Agatha, prima din sezonul uraganelor din Pacific, se indreapta spre Marea Caraibelor, dupa ce a lasat in urma 90 de morti in Guatemala, El Salvador si Honduras, au anuntat autoritatile citate de CNN.

Majoritatea victimelor s-au inregistrat in Guatemala, unde ploile abundente au provocat alunecari de teren, ce au dus la prabusirea unor case si la evacuarea fortata a mii de persoane, relateaza NewsIn.

Potrivit unui bilant preliminar dat publicitatii duminica, 73 de persoane si-au pierdut viata in aceasta tara, dintre care 49 in provincia Chimaltenango, a declarat David de Leon, purtator de cuvant al Comisiei pentru reducerea dezastrelor nationale. Bilantul va creste, potrivit lui.

Furtuna a distrus peste 3.500 de locuinte si a dus la evacuarea a peste 61.000 de persoane, a anuntat duminica Biroul national pentru situatii de urgenta.

Patru copii au fost ingropati de o alunecare de teren in apropiere de Guatemala City. Alte patru persoane si-au pierdut viata in capitala, au anuntat autoritatile. Doi copii si doi adulti au murit dupa ce o bucata de stanca, dislocata de ploile abundente, a cazut peste o casa in departamentul Quetzaltenango, la 200 de kilometri vest de Guatemala City.

Guatemala se afla deja in stare de dezastru, dupa eruptia de joi a vulcanului Pacaya, soldata cu moartea a trei persoane.

Cel putin 1.800 de oameni au fost evacuati deja catre adaposturi, iar aeroportul international din capitala a fost inchis.

Cenusa vulcanica ce a acoperit strazile din oras si alte zone, amestecata cu apa de ploaie, a dus la infundarea a numeroase sisteme de canalizare.

Presedintele Alvaro Colom a declarat ca pagubele provocate de Agatha sunt, probabil, mai grave decat cele cauzate de uraganele Mitch (1998) si Stan (2005). "Tara se confrunta cu o mare tragedie, acest atac al naturii", a spus Colom, precizand ca a cerut ajutor comunitatii internationale.

Si El Salvador a anuntat noua decese provocate de furtuna. Guvernul a emis o alerta cod rosu, inchizand scolile si infiintand adaposturi pentru familiile din zonele afectate, a spus presedintele Mauricio Funes.

Citeste si:
10 motive sa vizitezi Costa Rica chiar in acest an
Se spune ca e una dintre cele...

La randul lor, autoritatile din Honduras au afirmat ca opt persoane si-au pierdut viata, iar mii au ramas fara adapost.
Iar in Mexic, Serviciul meteorologic national a avertizat ca se vor inregistra ploi torentiale in statele Chiapas, Tabasco si Quintana Roo. Raurile umflate si alunecarile de teren sunt o sursa de ingrijorare.

Agatha, formata in estul Pacificului, a ajuns pe uscat sambata si a scazut in intensitate de la depresiune tropicala la furtuna. Sistemul se indrepta duminica dupa-amiaza spre vestul Marii Caraibelor, a anuntat Centrul american pentru uragane.

Agatha este prima furtuna importanta din sezonul uraganelor din Pacific de anul acesta. In Atlantic, sezonul uraganelor incepe in 1 iunie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.